« Život
objavljeno prije 6 godina i 8 mjeseci
VJEČNO PITANJE

Kako odgojiti uspješno dijete?

Psiholozi su proučavali roditelje i djecu i otkrili da su roditeljima uspješne djece zajedničke ove osobine, pa poradite malo na tome

Znate li što radite?
Znate li što radite? (Arhiva)
Više o

djeca

,

savjeti

,

odgoj djece

,

roditelji

Odgoj djece nije jednostavan, to vam može reći svaki iskusniji roditelj, a zacijelo i među vama ima dovoljno onih koji se često ulove razmišljajući - radim li ja to dobro?

Da ne bi bilo zabune, svaki roditelj naći će se u situaciju da mu se čini se da sve radit kako treba, a rezultat izostaje? Kako biste bili sigurni da odgajate dijete u sretnu i uspješnu osobu, pročitajte redove koji slijede

Psiholozi su proučavali roditelje i djecu i otkrili da su roditeljima uspješne djece zajedničke ove osobine.

1. Uče djecu obavezama

"Ako dijete nema zaduženja u obitelji, primjerice da iznosi smeće, pospremi suđe ili samo pripremi odjeću za školu, naučit će da to netko drugi čini umjesto njega. Kad odraste, takav će stav imati prema poslu i općenito prema životu", objašnjava Julie Lythcott-Haims sa Sveučilišta Stanford, autorica knjige "Kako odgojiti čovjeka". 

Ona smatra da djeca koja su odmalena odgajana da imaju svoja zaduženja u obitelji, odrastaju u ljude koji su odgovorni prema zajednici, koji su sposobni i spremni surađivati s kolegama i koji su empatiči. Takvi ljudi će znati da se u životu treba potruditi i da nam ništa ne pada s neba. 

2. Uče djecu socijalnim vještinama

Znanstvenici sa Sveučilišta Pennsylvania i Sveučilišta Duke 25 godina su pratili djecu diljem SAD-a, od njihove vrtićke do odrasle dobi i pronašli poveznicu između ponašanja u vrtiću i uspješnosti te djece dva desetljeća kasnije.

Pokazalo se da su djeca koja su u vrtiću bila druželjubiva, empatična, komunikativna i samostalna koliko ti priliči njihovoj dobi, izrasla u ljude koji su sposobni voditi dobar život. U ljude koji su veliko većinomzavršili fakultete i zaposlili se. S druge strane, djeca koja nisu htjela dijeliti igračke s vršnjacima i koja nisu imala suosjećanja za drugu djecu, vrlo često su u odrasloj dobi imala problema sa zakonom et su nerijetko zavšavala u zatvorima. 

3. Roditelji imaju zdravu međusobnu vezu

Djeca koja odrastaju u konfliktnim obiteljima ili su im roditelji rastavljeni teže uspjevaju u životu od djece iz skladnih obitelji. Jedna je studija pokazala kako djeca čiji su se roditelji razveli osjećaju negativne emocije i bol čak i deset godina nakon razvoda. Kako bi se posljedice razvoda što manje osjećale, psiholozi savjetuju da se roditelj koji ne živi s djecom redovito bavi njima i u potpunosti im se posveti. 

4. Imaju dobar odnos s djecom 

Studija iz 2014. provedena na 243 osobe koje su rođene u siromaštvu pokazala je da su one osobe koja su u prve tri godine života od svojih roditelja dobile ljubav i sigurnost, u kasnijoj dobi bile ne samo uspješnije u poslu i obrazovanju, nego i u međuljudskim odnosima, od onih kojima se roditelji nisu posvetili. Nemjerljivo je važnija roditeljska ljubav od materijalne sigurnosti. 

Psiholozi ponavljaju kako su prve tri godine djetetova života izuzetno važne za njegovu budućnost i emotivnu stabilnost, no i dodaju kako se roditelji moraju truditi razviti zdrav odnos sa svojim djetetom i ubuduće. To je odnos povjerenja i podrške. 

5. Uče djecu matematici već u predškolskoj dobi

Veliko istraživanje koje je 2007. provedeno na 35.000 predškolaca u SAD-u, Kanadi i Engleskoj pokazalo je kako razvijanje matematičkih vještina u vrtićkoj dobi znači veliku prednost kasnije u životu. Djeca koja u školu krenu s temeljnim znanjem o matematici, puno će lakše savladavati gradivo koje se pred njih stavlja i onda kada je nevezano uz matematiku.

6. Majke su zaposlene

Istraživanje koje je provela Harvard Business School pokazao je da djeca čije majke rade izvan kuće imaju veće šanse za uspjeh u životu. Pokazalo se da kćeri zaposlenih žena 23 posto češće završavaju fakultete i zapošljavaju se na vodećim funkcijama, od djevojaka čije su majke bile kućanice. Dječaci čije su majke bile zaposlene u odrasloj dobi su se više od onih čije su majk ebile domaćice, posvećivali svojoj djeci i obavljali kućanske poslove zajedno sa suprugom. 

7. Roditelji su autoritativni 

Šezdesetih godina prošlog stoljeća psihologinja Diana Baumride sa Sveučilišta Berkeley definirala je tri temeljna odgojna stila, odnosno načina na koji se roditelji ponašaju prema djeci.  Ovaj treći stil pokazao se najboljim u odgoju djece.

  • Popustljivi - roditelji ne kažnjavaju djecu i prihvaćaju sve što ona rade. Udovoljavaju djetetu u svemu i nisu nimalo kritični prema njemu. 
  •  Autoritarni - roditelji su vrlo strogi prema djetetu. Ne pružaju mu toplinu i ne pokazuju ljubavi. Disciplina se sastoji u kažnjavanju i prijetnjama. Komunikacija je jednostrana. Riječ je najčešće o roditeljima koji su konzervativni. 
  • Autoritativni - roditelji pokazuju ljubav prema djetetu i brigu za njega. Racionalni su u odgoju, objašnjavaju djetetu svoje odluke, a zadaci koje stavljaju pred njega primjereni su njegovoj dobi. Djeca koja se odgajaju na ovakav način izrastaju u ljude koji poštuju autoritet, ali znaju razmišljati svojom glavom i ne boje ga se. 
26.09.2017. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh