« Hi-tech
objavljeno prije 8 godina i 4 mjeseca
EHH ...

Kako nas ubijaju e-mailovi?

Psiholozi su otkrili da konstantno provjeravanje elektroničke pošte može izazvati stres kod korisnika jer prečesto provjeravaju ima li što novo u inboxu

Koliko mailova primate dnevno?
Koliko mailova primate dnevno? (Arhiva)
Više o

psihologija

,

e-mail

,

psihičko zdravlje

Elektronička pošta i njeno stalno provjeravanje može biti poprilično negativno za psihičko zdravlje, tvrde stručnjaci

Istraživanje na dvije tisuće osoba su proveli psiholozi iz Future Work Centrea u Londonu i naveli da elektronička pošta može biti mač s dvije oštrice. Naime, ako dopustimo da kontrolira naše stanje tad situacije ne može dobro završiti. Stoga preporučuju svima da provjeravaju poruke samo kad je to uistinu nužno za posao, odnosno, ako nije nužno za posao da to čine periodično i u "pauzama" isključe notifikacije kako ne bi bilo ometanja.

„U prijevodu, koristite e-mail uslugu samo kad vam je potrebna, a ne konstantno samo zato što radi u pozadini i samim time imate potrebu koristiti se njome. U suprotnom dolazimo do situacije u kojoj se kao dvije najstresnije navike pojavljuju nepregledavanje elektroničke pošte kroz cijeli dan i pregledavanje elektroničke pošte rano ujutro i kasno uvečer", stoji u izvješću tima psihologa koji su radili na istraživanju.

To je tako jer ako korisnici ovisni o pregledavanju inboxa ne mogu to napraviti cijeli dan, nervozni su, razdražljivi, zabrinuti i samim time pod uvećanim stresom. Isto tako, pregledavanje elektroničke pošte odmah ujutro i prije spavanja sugerira da su korisnici došli to te faze da ne mogu početi i završiti dan bez da vide jesu li dobili što novo. Naravno, kad se dan započinje i završava na takav način, jasno je da dolazi do stresa.

Istraživanje ujedno pokazuje i da 30 posto ispitanika prima više od 50 e-mail poruka dnevno, a njih 65 posto dozvoljava na svojim uređajima automatsko osvježavanje svakog sata ili čak u intervalima ispod tog perioda

28.01.2016. 12:53:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh