« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci
UKUSNO I JEDNOSTAVNO

Kako napraviti savršene njoke od svega četiri sastojka

Ne trebate biti nikakav majstor kako biste i kod svoje kuće napravili njoke kakvi se poslužuju u vrhunskim restoranima

Njoki su sjajan prilog
Njoki su sjajan prilog (Arhiva)
Više o

recepti

,

fini recepti

,

njoki

,

najbolji recepti

Iako su u njima još uživali stari Rimljani, a na prostoru apeninskog poluotoka pripravljaju se više od 2000 godina, njoki su i dandanas mnogima prava nepoznanica.

I dok mnogi uživaju u različitim jelima s njokima, većina se ipak uglavnom odlučuje na kupovinu onih gotovih iz škrinje, budući da nemaju volje „boriti" se s izradom onih domaćih. Ono čega mnogi nisu svjesni jest činjenica da ne trebate biti nikakav majstor kako biste i kod svoje kuće napravili njoke kakvi se poslužuju u vrhunskim restoranima. Slijedite ove savjete i uvjerite se i sami.

Za početak, nekoliko napomena:

Krumpir odaberite primarno po obliku. Odaberite one veće i ovalnog oblika, budući da su takvi idealni za njoke.

Voda u koju stavljate krumpire za kuhanje uvijek mora biti hladna. Stavite li krumpire u vruću ili kipuću vodu popucat će i izmrviti se.

Zaboravite što su vas učile mama i baka. Tajna savršenih njoka leži u tome da krumpiri od kojih ih radite moraju biti hladni. Prvo pomiješajte sve suhe sastojke i onda polagano dodavajte krumpir u smjesu.

Sastojci (za 4 osobe):

1,5 kg u kori pečenih ovalnih krumpira (poput sorte Desiree)

250 grama oštrog brašna

125 grama parmezana

1 ½ čajne žličice muškatnog oraščića

Priprema:

Ispecite krumpire u kori (idealno noć prije) i ostavite ih da se ohlade nekoliko sati, po mogućnosti u hladnjaku.

Ogulite i isjeckajte pečene krumpire.

Krumpire izgnječite u drobilici za krumpir.

Klasičnim mikserom pomiješajte brašno, sir, muškatni oraščić, prstohvat soli i papra po želji. Polako dodavajte krumpire i miješajte još 5 minuta.

Iz tako pripremljene smjese i oblikujte ga u kuglice veličine šake. Pazite da u smjesi ne ostane mjehurića zraka. Svaku od kuglica izvaljajte u trake iz koje ćete nožem napraviti komadiće tijesta duljine dva i pol centimetra.

Njoke stavite u kipuću vodu i izvadite ih kad prvi komadi počnu plutati na površini tekućine.

Poslužite uz prilog po želji. Dobar tek!

20.02.2013. 12:05:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh