Kako napraviti savršene njoke od svega četiri sastojka
Ne trebate biti nikakav majstor kako biste i kod svoje kuće napravili njoke kakvi se poslužuju u vrhunskim restoranima
Iako su u njima još uživali stari Rimljani, a na prostoru apeninskog poluotoka pripravljaju se više od 2000 godina, njoki su i dandanas mnogima prava nepoznanica.
I dok mnogi uživaju u različitim jelima s njokima, većina se ipak uglavnom odlučuje na kupovinu onih gotovih iz škrinje, budući da nemaju volje „boriti" se s izradom onih domaćih. Ono čega mnogi nisu svjesni jest činjenica da ne trebate biti nikakav majstor kako biste i kod svoje kuće napravili njoke kakvi se poslužuju u vrhunskim restoranima. Slijedite ove savjete i uvjerite se i sami.
Za početak, nekoliko napomena:
Krumpir odaberite primarno po obliku. Odaberite one veće i ovalnog oblika, budući da su takvi idealni za njoke.
Voda u koju stavljate krumpire za kuhanje uvijek mora biti hladna. Stavite li krumpire u vruću ili kipuću vodu popucat će i izmrviti se.
Zaboravite što su vas učile mama i baka. Tajna savršenih njoka leži u tome da krumpiri od kojih ih radite moraju biti hladni. Prvo pomiješajte sve suhe sastojke i onda polagano dodavajte krumpir u smjesu.
Sastojci (za 4 osobe):
1,5 kg u kori pečenih ovalnih krumpira (poput sorte Desiree)
250 grama oštrog brašna
125 grama parmezana
1 ½ čajne žličice muškatnog oraščića
Priprema:
Ispecite krumpire u kori (idealno noć prije) i ostavite ih da se ohlade nekoliko sati, po mogućnosti u hladnjaku.
Ogulite i isjeckajte pečene krumpire.
Krumpire izgnječite u drobilici za krumpir.
Klasičnim mikserom pomiješajte brašno, sir, muškatni oraščić, prstohvat soli i papra po želji. Polako dodavajte krumpire i miješajte još 5 minuta.
Iz tako pripremljene smjese i oblikujte ga u kuglice veličine šake. Pazite da u smjesi ne ostane mjehurića zraka. Svaku od kuglica izvaljajte u trake iz koje ćete nožem napraviti komadiće tijesta duljine dva i pol centimetra.
Njoke stavite u kipuću vodu i izvadite ih kad prvi komadi počnu plutati na površini tekućine.
Poslužite uz prilog po želji. Dobar tek!
Novi komentar