« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 19 dana i 21 sat
STVARNO?

Kako najbolje utažiti žeđ?

Iako voda utaži žeđ, napitci s vrlo malo šećera, masti ili proteina djeluju još učinkovitije

Voda ipak nije najbolja?
Voda ipak nije najbolja? (Arhiva)
Više o

voda

,

žeđ

Kad ste žedni i želite utažiti žeđ, uvijek možete posegnuti za čašom obične vode, no H2O nije nužno i najbolje rješenje kada je rehidracija organizma posrijedi, pokazala je studija znanstvenika sa škotskog sveučilišta St. Andrews koji su usporedili reakciju organizma na nekoliko različitih napitaka. 

Istraživači su ustanovili da premda voda vrlo brzo utaži žeđ i rehidrira organizam, napitci s vrlo malo šećera, masti ili proteina djeluju još učinkovitije jer rehidriraju tijelo na dulje vrijeme.

Razlog tomu je način na koji naš organizam reagira na napitke, kaže Ronald Maughan, profesor na Medicinskom fakultetu St. Andrews i autor studije.

Jedan od faktora je količina konzumiranog napitka. Naime, što više tekućine popijete, ona brže 'odlazi' iz vašeg želuca te se apsorbira u krvotok u kojemu razrjeđuje tjelesne tekućine te se na taj način organizam rehidrira.

I mlijeko učinkovitije

Drugi faktor koji utječe na to u kolikoj mjeri napitak rehidrira povezan je s nutritivnim vrijednostima napitka. Primjerice, ustanovljeno je da mlijeko učinkovitije rehidrira organizam od obične vode jer sadrži šećer laktozu, neke bjelančevine i nešto masnoće, a sve to pridonosi usporenom pražnjenju želuca te održava rehidraciju tijekom duljeg razdoblja.

Mlijeko sadrži i natrij koji djeluje poput spužve i vezuje se za vodu u tijelu što rezultira stvaranjem manje količine urina. 

Isto vrijedi za oralne rehidracijske otopine koje se koriste u liječenju proljeva. One sadrže male količine šećera, natrija i kalija, koji na isti način zadržavaju vodu u organizmu.

"Ovo istraživanje nam govori puno onoga što smo i ranije znali. Elektroliti, poput natrija i kalija, pridonose boljoj rehidraciji, a kalorije iz napitaka utječu na sporije pražnjenje želuca, što rezultira manjom potrebom za uriniranjem", pojasnila je nutricionistica Melissa Majumdar, osobna trenerica i glasnogovornica Akademije za prehranu i dijetetiku čiji znanstvenici nisu sudjelovali u studiji.

06.10.2020. 09:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  armando
  06.10.2020. 10:17
  voda najbolja protiv zeđi
 2. avatar
  Cranberry
  07.10.2020. 17:57
  Najzdravija pusa :****
 3. avatar
  armando
  07.10.2020. 18:36
  da ubija žeđ kisss
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh