« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
ZNANOST PROTIV LIJENOSTI

Kako uvjeriti muškarca da spušta dasku na wc-u

Iako je uglavnom nešto čemu se smijemo, čini se kako bi podizanje i spuštanje daske na toaletu moglo biti puno ozbiljnija stvar negoli smo prvotno mislili

Fotografija vijesti
Više o

bakterije

,

wc

,

virusi

,

muškarci i žene

,

toalet

,

wc daska

Ova je tema jedna od onih vječnih oko koje postoji dubinsko nerazumijevanje između muškaraca i žena. I dok o njoj uglavnom govorimo u humorističnom tonu, čini se kako bi podizanje i spuštanje daske na toaletu moglo biti puno ozbiljnija stvar negoli smo prvotno mislili.

Naime, profesor Mark Wilcox sa Sveučilišta u Leedsu tvrdi kako ostavljanje podignute daske dok puštamo vodu omogućava stvaranje nevidljivog oblaka u našoj kupaonici, prepunog bakterija i virusa, koji se tako „nastanjuju" na svim površinama koje diramo i koristimo.

„Naše je istraživanje pokazalo kako daska na toaletu nije tamo bezveze", tvrdi profesor Wilcox u intervjuu za Daily Mail.

Sa svojim je kolegama sa sveučilišta Wilcox proveo studiju koja je proučavala kako podignute ili spuštene daske utječu na širenje raznih bolesti.

Pokazalo se kako bakterije iz školjke pri puštanju vode s podignutom daskom mogu dospjeti na kupaonske predmete udaljene i do tri metra, poput ručnika za lice i četkica za zube. S druge strane, potpuno spuštena daska onemogućava stvaranje nevidljivog vodenog oblaka.

Profesor napominje kako većina toaleta u bolnicama nema daske, i to, ironično, iz higijenskih razloga.

Ipak, studija zaključuje da je vjerojatnost izbijanja zaraze zbog podignute daske relativno mala kad se radi o zdravim osobama, ali da bi bolesnici zaraženi opasnim bakterijama trebali koristiti posebne toalete.

Unatoč svemu, spuštanje daske prije puštanja vode uvijek je dobra ideja, jer se na taj način sprečava da „mirisi" i kapljice disperziraju u aerosol.

Bilo kako bilo, ukoliko ni ovo vašem frajeru ne bude dovoljno dobar razlog da promijeni svoju lijenu naviku, bojimo se da je to bitka koju jednostavno ne možete dobiti.

04.01.2012. 09:19:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh