« Život
objavljeno prije 3 godine i 3 mjeseca
ZNATE LI?

Kako možete naljutiti svog psa

Nažalost, mnogi vlasnici neznajući izlažu svoje pse gotovo svakodnevno stvarima koje životinje ne vole

Nemojte ih ljutiti
Nemojte ih ljutiti (Arhiva)
Više o

psi

,

živciranje

Vlasnici pasa rijetko žele nervirati svoje ljubimce, no ipak im to polazi za rukom, pogotovo ako nisu baš iskusni i ne znaju koje stvari psima smetaju.

Primjerice, ne biste uvijek trebali smatrati dobrim znakom što pas zatvara oči kad ga tapšate po glavi. To nije znak da uživa u trenutku - nego vjerojatno zatvara oči kako bi se zaštitio.

U većini slučajeva vaš će pas takve vrste iritacije 'prešutjeti' ili će pokušati poslati diskretne signale nevoljkosti govorom tijela.

Na nesreću mnogi od nas to ne uoče. No stručnjaci za dobrobit životinja žele da vlasnici obrate pažnju na takve znakove mogućeg stresa.

Gledanje netremice - to je za psa prijeteće ponašanje koje doživljava kao pokušaj nametanja dominacije. Bolje je izbjegavati gledanje u oči.

Iznimke u ponašanju - kao životinja čopora pas cijeni jasna pravila i ne razumije iznimke. Primjerice ako im nikad ne dozvoljavate na kauč, ali to učinite kad ste bolesni - zbunjujete ih. Dosljednost je važna.

Puhanje u nos ili uši psa - vlasnicima pasa nekad se čini zabavno puhati u njušku psa kako bi vidjeli 'simaptične' izraze. No našim je četveronožnim prijateljima to sve prije nego zabavno. Osjećaju se nelagodno zbog tog čudnog ponašanja i počet će se povlačiti i izbjegavati vašu blizinu.

Šetnja istim putem - to će psu postati dosadno posebno ako ne smije zastati i njuškati okolo. Mnogo je bolje istraživati nove staze za šetnje i uključiti male igre kojima uče poslušnost i vještine.

Zagrljaji - to se može činiti kao izraz ljubavi, no u praksi to za psa znači ograničavanje slobode kretanja. Često će zijevati, polizati njušku ili potisnuti uši unatrag kako bi pokazali da su pod stresom kad ih držite u stisku.

18.04.2021. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh