« Žene
objavljeno prije 7 godina i 3 mjeseca
FORA

Kako mame nose bebe i zašto?

Ako primjećujete da vam je lijeva ruka jača od desne, možete okriviti bebe u svom životu za tu zanimljivu pojavu

Kako će većina mama nositi bebu?
Kako će većina mama nositi bebu? (DeviantArt)
Više o

djeca

,

Majke

,

bebe

,

nošenje

Mame radije drže bebe na lijevoj strani. Fenomen koji se naziva sklonost lijevoj strani pri nošenju, zajednička je svi sisavcima prema novom istraživanju objavljenom u Nature Ecology and Evolution jer potiče desnu stranu mozga za obradu emocija i informacija u svijetu oko nas.

Prijašnja istraživanja pokazala su da 70 do 85% žena nose i ljuljaju bebu na lijevoj strani. U novoj studiji, istraživači su proučavali deset različitih vrsta životinja, uključujući orke, klokane i morževe, i kod svih su otkrili da majke drže potomke na lijevoj strani.

Zaključak tima je da takvo specifično pozicioniranje dopušta majkama primanje informacija koje se analiziraju u desnoj stranoj mozga.  

Lijeva polutka mozga kontrolira desnu stranu tijela i naopako. Držeći bebe na lijevoj strani, mozak obrađuje emocije, plakanje i prepoznavanje lica desnom stranom mozga.

To pridonosi povezivanju s mama s bebom jer je desna strana mozga također zaslužna za odgonetanje i seciranje onog što vidimo.

"Možemo pretpostaviti da je takvo držanje kod majki povezano s povećanom potrebom za praćenjem djeteta u nesigurnoj okolini", zaključak je istraživača koji dodaju da je zanimljivo i da se to češće događa u prvim tjednima bebinog života.

15.01.2017. 13:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh