Metro-portal.hr

objavljeno 15.01.2017. 13:31:00
FORA

Kako mame nose bebe i zašto?

Ako primjećujete da vam je lijeva ruka jača od desne, možete okriviti bebe u svom životu za tu zanimljivu pojavu

Kako će većina mama nositi bebu?
Kako će većina mama nositi bebu? (DeviantArt)

Mame radije drže bebe na lijevoj strani. Fenomen koji se naziva sklonost lijevoj strani pri nošenju, zajednička je svi sisavcima prema novom istraživanju objavljenom u Nature Ecology and Evolution jer potiče desnu stranu mozga za obradu emocija i informacija u svijetu oko nas.

Prijašnja istraživanja pokazala su da 70 do 85% žena nose i ljuljaju bebu na lijevoj strani. U novoj studiji, istraživači su proučavali deset različitih vrsta životinja, uključujući orke, klokane i morževe, i kod svih su otkrili da majke drže potomke na lijevoj strani.

Zaključak tima je da takvo specifično pozicioniranje dopušta majkama primanje informacija koje se analiziraju u desnoj stranoj mozga.  

Lijeva polutka mozga kontrolira desnu stranu tijela i naopako. Držeći bebe na lijevoj strani, mozak obrađuje emocije, plakanje i prepoznavanje lica desnom stranom mozga.

To pridonosi povezivanju s mama s bebom jer je desna strana mozga također zaslužna za odgonetanje i seciranje onog što vidimo.

"Možemo pretpostaviti da je takvo držanje kod majki povezano s povećanom potrebom za praćenjem djeteta u nesigurnoj okolini", zaključak je istraživača koji dodaju da je zanimljivo i da se to češće događa u prvim tjednima bebinog života.

15.01.2017. 13:31:00
http://metro-portal.hr/kako-mame-nose-bebe-i-zasto/102505/