« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 8 mjeseci
STVARNO?

Kako kućni ljubimci pomažu djeci?

Više europskih studija otkrile su da pas ispoljava zaštitni učinak kod mladih koji smanjuje vjerojatnost bandi, droga i kriminala

Kućni ljubimci pomažu u odgoju djece
Kućni ljubimci pomažu u odgoju djece (Shutterstock)
Više o

djeca

,

zdravlje

,

kućni ljubimci

,

koristi

Roditelji svojoj djeci žele pružiti najbolje obrazovanje - bila to privatna ili javna škola. 

Uz sve to, možda fokus ne bi trebao biti usmjeren u koju školu idu naša djeca, počevši od jaslica ili vrtića. Možda odgovor leži u našem domu, na našem tepihu, gdje 24 sata budnim okom prati našu djecu. Naravno, govorimo o našim krznenim prijateljima.

Bill Strickland u članku u časopisu za roditelje piše o svojoj kćerci : Knjige su skoro zaboravljeno štivo među ljudima. Moja Natalie često je sklupčana na krevetu ispod deke, u tihom kutku kuće, gdje čita knjigu u društvu naše mačke. Često znam primjetiti kako joj pokazuje slike i postavlja joj pitanja. Ona je čak uvjerava u ono što čita.

Mary Renck Jalongo, dr.sc., profesor na Indiana University of Pennsylvania kaže kako odgojitelji već odavno znaju za terapiju uvođenja životinja (uglavnom pasa) u školama za djecu sa posebnim potrebama. U jednoj studiji se pokazalo kako djeca koja su bila zamoljena da čitaju naglas, manje razine stresa pokazuju čitajući životinjama nego ljudima. Uz njih su više opuštena.

Ako nam netko kaže: Vrijeme je za knjigu i učenje! To nije jako atraktivna ponuda. Čitati i učiti uz ljubimca je puno privlačnije.

Australska studija je pokazala da u učionicama gdje dolaze i životinje ili tamo žive, učenici bolje prate nastavu i manje je vandalizma u školi. Kada dolaze terapijski psi, učenici su manje bučniji i više surađuju.

U SAD su uveli programe gdje djeca mogu čitati uz pse. Pozornost pasa bez prekida i nedostatak korekcija poboljšava sposobnost čitanja kod djece.

Studije pokazuju i blisku povezanost vlasnika pasa u smislu  akademskog uspjeha i boljeg poštivanja roditelja.

Više europskih studija otkrile su da pas ispoljava zaštitni učinak kod mladih koji smanjuje vjerojatnost bandi, droga i kriminala.

U proučavanju djece, 53 % se izjasnilo da lakše rade domaću zadaću ako je kućni ljubimac u blizini.

Više savjeta o kućnim ljubimcima potražite na stranicama veterinarske ambulante Happy Vet.

Piše: Happy Vet
30.08.2017. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh