« Iza ogledala
objavljeno prije 10 godina i 5 mjeseci
OTKRIĆE!

Kako je zapravo izgledala Noina arka

Arka je zapravo trebala samo plutati, kaže prijevod glinene pločice stare 3700 godina koji je izašao ovih dana u jednoj knjizi

Noina Arka napravljena je od trske i bitumena
Noina Arka napravljena je od trske i bitumena (Arhiva)

Noina Arka golica maštu arheologa, teoretičara zavjera i službene znanosti već stoljećima, jer dokazi o velikom potopu su nedvosmisleni, a zračne snimke su na Araratu, mjestu gdje je po Bibliji Noa zaustavio Arku, našle dvije lokacije mogućih ostataka ovog mitskog broda.

No, najnovije informacije uvelike će promijeniti sliku koju imamo o Arci, jer je dr. Irvin Finkel uspješno završio prijevod glinene pločice koju je dobio od sina RAF-ovog pilota Leonarda Simmonsa. Simmons je pločicu pronašao krajem 40-ih godina prošlog stoljeća na Bliskom istoku i ostavio je sinu, koji ju je napokon dao profesoru Finkelu na prijevod.

Rezultat istraživanja i prijevoda je knjiga Arka prije Noe: Dekodiranje priče o Potopu u kojem se navodi kako je tekao razgovor između Boga i Atram-Hasisa, sumerskog kralja koji je, u ranijim verzijama priče o potopu, zapravo Noa.

Dio prijevoda glasi : "Zid, zid! Zid od trske, zid od trske! Atram-Hasis, počuj moj savjet, kako bi mogao živjeti vječno! Uništi svoju kuću, izgradi brod, odbaci sve što posjeduješ i spasi život! Napravi brod koji će izgraditi da bude okrugao, nega njegova dužina i širina budu jednake".

Ovo je zapravo senzacionalno otkriće, jer predstavlja prvi pisani izvor koji opisuje pravi oblik Noine Arke, pa se ispostavilo da je Arka zapravo bila okrugla s promjerom 67 metara. Na šezdesetak redaka detaljno je opisano kako i od čega treba napraviti Arku, pa sada znamo da je bila napravljena od trske i bitumena, a ne od drveta. 

Plovila takvog oblika i danas se koriste u Iraku i Iranu za prijevoz preko poplavljenih područja, pa priča o Noi dobiva sasvim novu dimenziju.

17.12.2013. 13:06:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh