« Biznis
objavljeno prije 3 mjeseca i 1 dan
SEZONA

Kako je prošla sezona u Hrvatskoj?

Iz godine u godinu, Hrvatska se pozicionira kao top turistička destinacija u svijetu

Zanimljivo...
Zanimljivo... (Arhiva)
Više o

turizam

,

sezona

Kao i prošle godine, i ove smo proveli istraživanje kako bismo saznali čime točno Hrvatska privlači posjetitelje, koja mjesta su najpopularnija te što možemo očekivati u nadolazećoj sezoni.

Pozvali smo više od 500,000 naših putnika koji su koristili naše platforme GetByFerry.com i GetByBus.com da sudjeluju u istraživanju.

U našem prošlogodišnjem istraživanju prognozirali smo rekordnu turističku sezonu u 2023. godini. Jesmo li bili u pravu?

Prema službenim podacima, Hrvatska je do studenog 2023. godine ostvarila gotovo 18 milijuna posjetitelja. U istom periodu ostvareno je skoro 100 milijuna noćenja. To bi značilo da su naša predviđanja potvrđena.

U nastavku vam donosimo što se sve promijenilo u ponudi hrvatskog turizma u odnosu na rezultate prošlogodišnjeg istraživanja. U čemu se turistička ponuda naše zemlje poboljšala, a gdje je podbacila?

Počnimo s općenitim iskustvima i razinom zadovoljstva naših putnika Hrvatskom.

S oduševljenjem objavljujemo da se pozitivan trend nastavlja. Čak 90% posjetitelja izjasnilo se da se namjerava vratiti u Hrvatsku, što je 1 postotni poen više, u odnosu na prošlogodišnje istraživanje, gdje je ta brojka bila 89%.

Osim što se putnici vraćaju u Hrvatsku, od srca je i preporučuju! Ove godine čak 96% posjetitelja kaže da bi Hrvatsku preporučili prijateljima, što je porast od 5 postotnih poena u odnosu na prošlu godinu, gdje ih je bilo 91%.

Zanimalo nas je koliko dugo naši posjetitelji u prosjeku borave u Hrvatskoj. Rezultati su pokazali kako nismo država u kojoj vrijedi ona "svakog gosta tri dana dosta" ali ni ona "sve što je lijepo kratko traje".

Naime, rezultati su pokazali kako se 41% gostiju u Hrvatskoj zadržava do 7 dana, dok čak 59% bira provesti tjedan dana ili više. Od ukupnog broja duljeg boravka, 2 tjedna ili dulje u Hrvatskoj provodi čak 30% posjetitelja.

Čak 31% naših posjetitelja pripada dobnoj skupini od 18 do 34 godine. Hrvatska je već neko vrijeme prepoznata kao party destinacija pa nas ove brojke ne iznenađuju.

Ono što iznenađuje je demografska slika naših putnika koja se u odnosu na prošlu godinu nešto promijenila. Najmanji broj posjetitelja prema našem istraživanju pripada dobnoj skupini 18-24 i 65+, dok su prošle godine to bile dobne skupine 35-44 i 65+.

Uz to, smanjio se i postotak putnika dobne skupine 25-34, koja ove godine broji 18% posjetitelja, dok je prošle godine to bilo 27% posjetitelja.

Razlozi tome mogu biti brojni, a jedan od njih bi svakako mogao biti visoka stopa inflacije od trenutka uvođenja eura. S druge strane, dobna skupina koja nas je ove godine najviše posjećivala je ona u rasponu 45-64 godine, s čak 41% posjetitelja. Prošle godine, postotak za istu dobnu skupinu iznosio je 37%. Je li razlog tome veća kupovna moć, dalo bi se istražiti.

Gotovo trećina putnika odgovorila je kako su se odlučili za posjet Hrvatskoj zbog odmora i relaksacije. Iako je to i dalje najčešći razlog, ovaj postotak se smanjio za 13 postotnih poena u odnosu na prošlu godinu. Ipak, pridodamo li tome razgledavanje, zabavu i kulturu koji su sljedeći najzastupljeniji razlozi dolaska putnika, i ove godine možemo zaključiti da preko 80% posjetitelja bira Hrvatsku u svrhu opuštajućeg ljetnog odmora.

Ostali, manje zastupljeni razlozi zauzimaju oko 20%, a u to spadaju obiteljski, sportski, poslovni, zdravstveni i drugi razlozi posjete.

26.01.2024. 16:11:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh