« Znanost
objavljeno prije 17 dana i 19 sati
MOLIM?!

Kako je Mjesec zahrđao?

Mjesec je stalno bombardiran strujom vodika iz Sunčevog vjetra, redukcijskim sredstvom koje "donira" svoje elektrone tvarima s kojima dođe u doticaj

Na Mjesecu?!?!
Na Mjesecu?!?! (Arhiva)
Više o

Mjesec

,

hrđa

Mjesec je naš najbliži kozmički susjed i jedino tijelo u Sunčevu sustavu na koje je kročio čovjek, a relativno nam je i poznat.

Znamo da na Mjesecu nema zraka, dapače praktički nikakve atmosfere te da postoji zaleđena, ali ne i tekuća voda. 

Stoga je razumljivo zašto je otkriće hematita u obliku hrđe na Mjesecu iznenadilo znanstvenike, budući da je hematit željezov oksidni mineral koji na Zemlji zahtijeva prisutnost i kisika i tekuće vode, prenosi Science Alert.

Mjesec je stalno bombardiran strujom vodika iz Sunčevog vjetra, redukcijskim sredstvom koje "donira" svoje elektrone tvarima s kojima dođe u doticaj.

Oksidacija se događa zbog gubitka elektrona, pa čak i ako su svi potrebni uvjeti bili zadovoljeni, solarni vjetar trebao bi poništiti oksidaciju. 

"Ovo je zaista zagonetno. Mjesec je užasno mjesto za nastanak hematita", kazao je Shuai Li, planetarni znanstvenik sa Sveučilišta Hawaii. 

Hematit na Mjesecu otkriven je zahvaljujući podacima koje je sakupila Indijska organizacija za istraživanje svemira pomoću svojeg orbitera Chandrayaan-1.

Mjesečev mineraloški kartograf (M3), koji je osmislio NASA-in Laboratorij za mlazni pogon, koristi hiperspektralno snimanje kako bi izveo zrnatu spektroskopsku analizu te daje detaljnu raščlambu mineralnog sastava Mjesečeve površine.

Na taj su način Li i njegovi kolege prije dvije godine identificirali naslage leda na visokim geografskim širinama oko Mjesečevih polova. Prilikom proučavanja podataka, Li je uočio nešto neobično. 

07.09.2020. 10:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  armando
  07.09.2020. 10:24
  n mjeszcu je 2 tjedna dam 2 tjedna noć
 2. avatar
  Cranberry
  07.09.2020. 10:36
  Aha stvarno nisam znala to
 3. avatar
  armando
  07.09.2020. 10:45
  da zboh spore vrtnje temp je plus 150 kad je dan klissss
 4. avatar
  Cranberry
  07.09.2020. 11:26
  Auuuuu kissss nisam to znala
 5. avatar
  armando
  07.09.2020. 11:29
  ne,ma zraka tamo pusaa
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh