« Život
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
TEKUĆINA IZ SVEMIRA

Kako izgleda jezero s Titana?

Nasa je uspjela snimiti impresivnu fotografiju refleksije svjetla sa sjeverne hemisfere Titana, najvećeg Saturnovog satelita

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (NASA)
Više o

jezero

,

titan

,

tekućina

Fotografija, koju je snimila letjelica Cassini, prva je ovog tipa. Znanstvenici su već prije otkrili jezera južne hemisfere Titana, što ga čini jedinim svemirskim tijelom u Sunčevu sustavu, pored Zemlje, koje ima tekuću površinu.  

Poznata kao ogledna refleksija, bljesak svjetla glavni je fokus misije letjelice Cassini otkad je došla do Saturna 2004. No, Titanova sjeverna hemisfera bila je sakrivena zimskom tamom veći dio tog vremena.

Sunčeva svjetlost počela se odražavati na sjevernim jezerima tek tijekom proljetnog ekvinocija u kolovozu ove godine, a pokazalo se da brojčano nadmašuju količinu jezera s južne hemisfere. Bljesak dolazi s jezera Kreken Mare koje pokriva oko 400.000 kilometara Titanove površine.

˝Ovi rezultati pokazuju nam koliko je Titan unikatan u Sunčevom sustavu. Također nam pokazuju da tekućina ima univerzalnu moć oblikovanja geološke površine na isti način, bez obzira o kakvoj se tekućini radilo˝, objašnjava Ralf Jaumann, iz projektnog tima.

Naime, znanstvenici su dugo proučavali Titan jer vjeruju da je njegova bogata ugljikova atmosfera slična onoj s našeg planeta tijekom rane faze.

21.12.2009. 14:15:24
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    21.12.2009. 15:06
    ja sam mislio da Titan ima gustu oblačnu atmosferu da se ne može vidjeti njegova površina... zato mislim da je to refleksija kristala leda u oblacima...
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh