« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 3 mjeseca
SAVJETI

Kako izbjeći depresiju na poslu?

Svatko se u nekom trenutku može osjećati umorno prije posla, ali to ćemo najčešće pripisati nekim drugim uzrocima

Pripazite na simptome depresije
Pripazite na simptome depresije (Shutterstock)
Više o

depresija

,

posao

,

savjeti

Depresija zbog posla sve je češća, no većina ljudi ne misli o tome dok ih ne udari svom snagom - vrijedi zapamtiti da se to ne događa odjednom, već se radi o dugotrajnom procesu na koji nas naše tijelo stalno upozorava.

Ipak, skloni smo čekati sve dok ne bude prekasno, jer svatko se u nekom trenutku može osjećati umorno prije posla, ali to ćemo najčešće pripisati nekim drugim uzrocima. Uzbunu počinjemo dizati tek kad taj umor prijeđe u iscrpljenost i postane trajno stanje, pa nekvalitetan san počne smetati na radnom mjestu i tjera nas na pogreške.

Ako radite u uredu, nađite aktivnost u prirodi

Vrlo često riječ je o iznimno osjetljivim osobama i osobama koje brzo odustaju kada se treba suočiti s poteškoćama. Što se prije prepoznaju znaci upozorenja i poduzmu odgovarajući potezi, bolji su izgledi da se stane na kraj začaranom krugu, kaže psihologinja Scharnhorst. 

Ona i njezini kolege preporučuju kraće stanke tijekom posla kako bi se ublažila napetost te bavljenje hobijem koji ni na koji način nije povezan s poslom. Primjerice, osobe koje rade u uredima trebale bi potražiti neku aktivnost u prirodi

"Svaku večer zaspati pred televizorom nije pravi odgovor na problem", upozorava Scharnhorst, uz objašnjenje da u tom slučaju "mozak i dalje ostaje aktivan i ne 'isključuje' se na ispravan način."

Izlet s obitelji, rekreacija i prijatelji čine vas zadovoljnima

Ne treba zaboraviti da uzrok stresa ne mora nužno biti posao. Uzrok depresije na poslu često je nešto što se događa izvan našega radnog vremena i nije povezano s poslom.

Da biste poboljšali kvalitetu življenja izvan posla, treba poduzeti manje, ali i pozitivne korake u važnim područjima života.

U naviku bi vam trebali prijeći godišnji liječnički pregled, izleti s obitelji, rekreacija, stvaranje bliskog i čvrstog kruga prijatelja i/ili rodbine, odnosno stvaranje okruženja koje ublažava stres i stvara zadovoljstvo.

Kada se ustanovi depresija povezana s poslom, pacijent bi trebao potražiti pomoć psihoterapeuta ili sličnog stručnjaka, da bi se uspostavila zdravija ravnoteža između posla i odmora. 

25.01.2017. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh