« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 10 mjeseci
SAVJETI

Kako ispravno odabrati zdrav obrok

Stručnjaci iz Harvardske škole za javno zdravlje savjetuju da ne obraćamo toliko pozornost na veličinu porcija, nego da sagledamo širu sliku

Zdrav i osvježavajući ljetni obrok - salata
Zdrav i osvježavajući ljetni obrok - salata (Arhiva)
Više o

zdrava prehrana

,

savjeti

,

zdrav obrok

Harvardska škola za javno zdravlje objavila je svoju inačicu piramide prehrane temeljenu na novim nutricionističkim saznanjima. Kod piramide prehrane baza su žitarice (hrana koju bi trebalo jesti u najvećim količinama), potom idu voće i povrće pa meso i namirnice životinjskog porijekla, mliječni proizvodi, masnoće te na vrhu slatkiši.

No vremena su se promijenila, čovjek se danas puno manje kreće i potrebe za hranom su mu drugačije. Prema najnovijim nutricionističkim saznanjima, najviše bismo trebali jesti voća i povrća, a veliku važnost imaju i zdrave masnoće.

Stručnjaci iz Harvardske škole za javno zdravlje savjetuju da ne obraćamo toliko pozornost na veličinu porcija, nego da sagledamo širu sliku, odnosno cjelodnevnu prehranu koju su predstavili kroz "zdravi tanjur".

Polovicu tanjura trebalo bi zauzimati povrće i voće, četvrtinu zdravi proteini, a drugu četvrtinu cjelovite žitarice.

Iako ih nisu stavili na tanjur, harvardski stručnjaci savjetuju da u prehrani koristimo zdrava ulja poput maslinovog.

Prosječna žena u dobi od 19 do 30 godina dnevno bi trebala unijeti 2000 kalorija kroz hranu, što bi uključivalo 2,5 šalice povrća, 1,5 šalicu voća, pola šalice cjelovitih žitarica, 170 grama mesa  ili ribe, 3 šalice mliječnih proizvoda i jednu do dvije žlice zdravog ulja. 

Najveća prednost harvardskog "zdravog taunjura" je što nas potiče da pratimo nutritivne vrijednosti hrane koju jedemo tijekom dana te na taj način planiramo obroke.  U bilo kojoj situaciji da se nađemo možemo izabrati najzdraviju varijantu obroka. 

03.07.2019. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh