« Život
objavljeno prije 1 godinu i 9 mjeseci
SAVJETI

Kako da vam biljke ostanu žive?

Iako biljke mogu umrijeti u bilo kojoj fazi života, one su najosjetljivije kao sadnice, odnosno dva do tri tjedna nakon klijanja

Kako paziti na biljke?
Kako paziti na biljke? (Arhiva)
Više o

biljke

,

rast biljaka

Stručnjaci za vrtlarenje imaju jedan trik koji vam uvelike može olakšati brigu oko biljaka. Naime, ako vam biljke brzo umru, oni savjetuju da koristite jedan popularni začin koji to može spriječiti.

Iako biljke mogu umrijeti u bilo kojoj fazi života, one su najosjetljivije kao sadnice, odnosno dva do tri tjedna nakon klijanja. Jedno od čestih stanja koje tada može naštetiti biljkama je bolest koju uzrokuju nekoliko različitih patogena koji ubijaju ili oslabljuju sjeme ili sadnice prije ili nakon što proklijaju.

 

Simptomi se mogu uočiti na cijeloj biljci, a bolest rezultira smrću biljke. Neki od simptoma uključuju pojavu lezija na stabljici u razini tla, stabljika može postati tanka i žilava, mogu se pojaviti pjege na listovima, na stabljikama i lišću se može razviti siva plijesan, a korijenje nekad u potpunosti istrune.

Prema Odsjeku za hortikulturu Madison Sveučilišta u Wisconsinu, ovu bolest mogu uzrokovati gljivice koje se prenose tlom i kontaminiranim predmetima poput vrtnog alata i posuda za biljke. Infekcija može uzrokovati truljenje korijena i smrtonosna je. Ako su vaše sadnice zaražene, izaći će iz tla zdrave, ali će ubrzo propasti i umrijeti.

No, jedan začin vam može pomoći u borbi protiv ove bolesti: cimet.

"Cimet rješava ovaj problem tako što ubija gljivice i osigurava zdrav rast sadnica", objasnila je hortikulturistica Lindsey Hall, dodajući da je dovoljno samo posipati cimet po tlu na kojemu su bolesne biljke.

Ispostavilo se da cimet ima snažna svojstva protiv gljivica. Jedna studija iz 2012. objavljena u Journal of Traditional Chinese Medicine otkrila je da izlaganje ulju cimeta značajno mijenja stanice gljivice Candida, oštećujući stanične stijenke i organele, te u konačnici ubijajući stanice. Taj se proces može ponoviti s različitim vrstama gljivica, piše Best life.

Osim toga, cimet može pomoći i u borbi protiv mrava i drugih vrtnih insekata.

"Miris cimeta je previše jak za ove štetočine, tako da možete posipati malo oko same biljke kako biste ih spriječili", kaže Ray Brosnan, stručnjak za vrtlarstvo.

Dodao je da isto vrijedi i za male životnije poput vjeverica i zečeva. Čim osjete snažan miris cimeta, povući će se.

04.07.2022. 20:52:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh