« Život
objavljeno prije 10 godina i 7 mjeseci
UFF, SINKO ...

Kako bolna koljena predviđaju vrijeme

Ako ste mislili da baka ili djed pričaju bajke kad kažu da će se promijenti vrijeme, bili ste u krivu, tvrde znanstvenici

Kad vas bole zglobovi, mijenja se tlak
Kad vas bole zglobovi, mijenja se tlak (Shutterstock)
Više o

vrijeme

,

koljeno

,

zglobovi

,

promjena vremena

,

bolne kosti

Svi u obitelji imamo barem jednog člana koji se uredno hvata za koljeno i predviđa kakvo nas vrijeme očekuje, i obično se iznenadimo kad bude u pravu.

No, stvar nije u njegovom ili njenoj vidovitosti nego bolnim zglobovima koji poput najboljeg stroja javljaju sve vremenske promjene, kažu profesori sa Sveučilišta Južna Kalifornija. 

Ako zamislite svoj zglob kao balon na koji zrak stalno vrši određeni pritisak, kad taj pritisak počne padati prije promjene vremena, zglob se malo proširi i to jednostavno morate osjetiti kao dodatnu bol.

Ljudi koji su imali prijelome ili povrede zglobova ovakve promjene osjećaju intenzivnije od drugih jer su im živci u tom području osjetljiviji, tako da nije ni čudo da mogu osjetiti nadolazeću promjenu vremena. 

Inače, ako i sami patite od ovih problema, preporuka stručnjaka je da se bavite jogom i vježbama jačate mišiće oko zglobova, jer ne postoji drugi način, osim sveprisutnih pilula, kojim biste mogli ukloniti tu bol. 

21.10.2013. 13:43:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh