« Lifestyle STANOVANJE
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
LJEPOTA BOJA

Kako bojama uljepšati dom

Feng Shui ima cijelu filozofiju o bojama i njihovom čarobnom utjecaju na prostor - sami možete puno učiniti za svoj prostor

Fotografija vijesti
Više o

stanovanje

,

boje

,

Feng shui

Vratili ste se s ljetovanja i pogled na zapuštene zidove tjera vas u očaj? Imate još dovoljno vremena za pokret i pravac u kupovinu boja. Budite hrabri i dozvolite si malo igre s bojama. 

Bijeli interijeri djeluju vrlo profinjeno i elegantno, ali mogu i dosaditi i izgledati presterilno. Želite dodati malo boje u vaš dom, ali ne znate u kojem smjeru krenuti? Ono što automatski privlači vaše oči ne mora biti najbolje za vaš um. Vjerovali ili ne, boje igraju veliku ulogu u ljudskoj psihi, te ako se okružite određenim tonovima, možete dobiti pozitivan utjecaj na raspoloženje, efikasnost i izgled.

Kako boja utječe na prostor?

Još od djetinjstva, boja ima veliki utjecaj na nas. Može izazvati stres ako koristite preagresivne boje. Četiri obojana zida sobe u kojoj boravite djeluju na vašu psihu i direktno i indirektno. Većina soba obojana je u bijelo, a to je boja koja je visoko reflektivna i vibrira. Može izazvati glavobolje i napor za oči. Ima fiziološku i psihološku prisutnost te može biti sterilna i hladna. Tu pomažu slike na zidu, no generalno, treba biti oprezan kada je u pitanju previše bijele boje.

>> Kvaliteta stanovanja u boji

Spavaća soba

Tradicionalno vjerovanje je da je za spavaću sobu dobra plava boja jer opušta i smiruje. Plava je smirujuća jer je to boja neba. No ako je ne volite, postoje druge opcije i nijanse. Ako vam je boja neba previše hladna, izaberite pastelno plavu koja je toplija jer ima dodatak crvene. Ako jedna boja nije vaš osobni izbor, uvijek postoji drugo rješenje. Po Feng Shuiju, ako želite rasplamsati strasti u spavaćoj sobi, budite hrabri i koristite crvenu boju. 

Crvena je senzualna, no nije uvijek prikladna. Svjetlocrvena može biti previše jaka. Možete uzeti varijaciju crvene, poput roze, koja budi nježnost i romantiku.

>> 5 načina na koje možete brzo i jeftino urediti dom

Dječja soba

Većina dječjih soba previše stimulira, previše se toga događa. Generalno, hladnije boje su najbolje, plava, zelena ili ljubičasta jer smiruju. Možete stvoriti ugodan ambijent i bez previše mješanja boja i nepotrebnih detalja. Pobrinite se da djeca vole boju kojom ćete dekorirati njihovu sobu. Većina roditelja ima svoje ideje o tome kako bi trebala izgledati soba njihove djece, no neka i ona izraze mišljenje. 

Kuhinja

Tople boje potiču apetit, posebno narančasta. Crvena je prva boja u prirodi koja mami ljude da jedu bobice. Narančasta je kombinacija crvene i žute. Žuta asocira na domaću hranu, a također potiče da jedete više stoga je treba umjereno dozirati.

31.08.2011. 09:11:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh