« Muškarci
objavljeno prije 6 godina i 3 mjeseca
ZNATE LI?

Kako biološki sat utječe na muškarce

Stariji muškarci imaju manje izgleda za uspjeh u izvantjelesnoj oplodnji nego mlađi muškarci u slučajevima kada je riječ o ženi iste dobi

Tik-tak, tik-tak...
Tik-tak, tik-tak... (Arhiva)
Više o

muškarci

,

biološki sat

,

začeće

Obično se misli da muškarci mogu postati očevi praktično bilo kada u životu pa se, eto, nemaju zašto žuriti jer su njihovi vojnici uvijek spremni kao Ivica Kostelić... no, naravno, to je samo mit koji s istinom veze nema.

Naime, uspjeh izvantjelesne odnosno in vitro oplodnje (IVF) ne ovisi samo o dobi žene nego i o dobi muškarca, pokazala je nova američka studija. Kako u prenosi BBC, stariji muškarci imaju manje izgleda za uspjeh u izvantjelesnoj oplodnji nego mlađi muškarci u slučajevima kada je riječ o ženi iste dobi.

Istraživači s Harvarda predstavili su studiju u kojoj je obuhvaćeno gotovo 19.000 oplodnji in vitro Europskom društvu za humanu reprodukciju i embriologiju. Rezultati su suprotni dugo uvriježenom stajalištu da muška plodnost ostaje ista s godinama.

Zapravo, bilo da je začeće prirodno ili medicinski potpomognuto, mutacije spermatozoida i smanjivanje njihova broja kod starijih muškaraca smanjuju izglede za trudnoću. Prijašnja istraživanja također su pokazala da su stariji spermatozoidi skloniji genetskim poremećajima te mogu biti povezani, primjerice, s razvojem autizma kod djece.

U studiji je pokazano da muškarci u dobi između 40 i 42 godine imaju 46 posto manje izglede za začeće in vitro od muškaraca u dobi između 30 i 35 godina, kada žena ima manje od 30 godina.

Žena u dobi od 35 godina ima puno veće izglede za uspjeh s partnerom ispod 30 godina nego s  muškarcem u srednjim tridesetima. Raj Mathur, ginekolog i stručnjak za reproduktivnu medicinu u Manchesteru, rekao je da utjecaj muške dobi na IVF mora biti dodatno proučen u većoj bazi podataka. "Ali moramo početi uzimati u obzir i dob muškarca", naglasio je.

Ipak, bez obzira na te rezultate, dob žene i dalje ima veći utjecaj na začeće od dobi muškarca.

22.01.2018. 20:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh