« Lifestyle STANOVANJE
objavljeno prije 6 godina i 7 mjeseci
NERED!

Kako baciti nepotrebne stvari bez grižnje savjesti

Stara odjeća, dječje igračke, predmeti za koje smo emoionalno vezani...jednom riječju, sve ono što nam zapravo ne treba.

Riješite se smeća iz kuće
Riješite se smeća iz kuće (Arhiva)
Više o

čišćenje stana

,

nepotrebne stvari

Dakako da stvari kojima punimo tavane, podrume ili garaže nisu smeće, neke čak za nas imaju određenu vrstu emocionalne važnosti, no pitanje je jesu li nam zaista potrebne.

Zapravo, postoje 3 bitna problema koja se javljaju kada dođe vrijeme da u kući napravimo čistku, a oni su pretjerivanje ili preuveličavanje potrebe za određenom stvari u budućnosti, nesvjesnost o tome koliko zapravo prostora zauzima i strah od preskupog zbrinjavanja. I tako se kod vas nađe stara fotelja susjedove prabake...

No, vjerovali ili ne, ovdje zaista postoji čarobna formula kojom se možete riješiti nepotrenih predmeta. Jedino što trebate je postaviti si sljedećih nekoliko pitanja:

1. Kada sam to zadnji puta trebao?

2. Koliko često sam to trebao?

3. Koliko je to lako nabaviti?

4. Koliko me (prostora ili novaca) košta čuvanje tog predmeta?

Na primjer, ako vaši odgovori glase nešto slično onima u sljedećih nekoliko redaka, vrijeme je da počnete bacati nepotrebne predmete:

1. Kada sam to zadnji puta trebao? Prije 2 godine...

2. Koliko često sam to trebao? Čak i onda sam to koristio svega 2-3 puta...

3. Koliko je to lako nabaviti? Mogu to sad odmah naručiti na internetu ili naći u nekoj od trgovina.

4. Koliko me (prostora ili novaca) košta čuvanje tog predmeta? Imam još nekoliko sličnih predmeta u kući.

Spomenuti predmet svakako vam nije nezamjenjiv. Ako se za njega emocionalno vezani, zapamtite da je sama činjenica što ste ga držali u rukama znak da je on učinio svoje. Nećete zaboraviti emociju koju on u vama budi.

A što je sa stvarima koje tek kupujete?

I za njih postoji formula. Zapamtite, svaki puta kada u dom unesete jedan predmet, jedan koji držite u kući morate baciti. Ovo pravilo možda djeluje nerazumno, ali razmislite malo. Kada bismo zaista jednu stvar morali izbaciti kada kupujemo drugu (ne moraju to biti isti ili slični predmeti), posvetili bismo nekoliko dana razmišljanju treba li nam uistinu stvar koju želimo kupiti, a možda bismo došli do iznenađujušćih zaključaka.

Istina je da će vam trebate vremena, energije i volje da se riješite svega što ne trebate, ali imajte na umu spomenuta dva pravila, a onda su prilično jednostavna.

Piše: Andrea Holi
05.09.2017. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh