Kajenski papar - malo ljuto čudo
Radi se o začinu koji se koristi i u tradicionalnoj medicini, a poseban je zbog jednog sastojka - kapsaicina
Kajenski papar jedna je od najzdravijih namirnica na svijetu, a ime vas može zavarati - zapravo se ne radi o papru već o mljevenim papričicama. Radi se o začinu koji se koristi i u tradicionalnoj medicini, a poseban je zbog jednog sastojka - kapsaicina.
Ovaj aktivni sastojak nalazi se u papričici i to je ono što čini kajenski papar toliko ljutim, kaže profesor Jamie Alan za Woman's Health.
Ove ljute papričice sadrže više kapsaicina od slavnih jalapeno paprika, a u njemu leži i čar ovog začina.
Kako kajenski papar djeluje na organizam?
Liječi upale - kajenski papar može čak ublažiti bol i upale u zglobovima i mišićima. Kapsaicin je ponovno ovdje glavni akter. Naime, poboljšava cirkulaciju što znači da ubrzava oporavak oštećenog tkiva i osigurava dovoljan prijenos nutrijenata do tkiva.
Sadrži antioksidanse - znamo da su antioksidansi izuzetno korisni za zdravlje organizma. Radi se o spojevima koji zaustavljaju ili usporavaju propadanje stanica. Kajenski papar sadrži puno vitamina C i karotenoida, kaže nutricionistca Sonya Angelone. "Papričice dokazano zaustavljaju proces oksidacije u tijelu, a posebno djeluju kad govorimo o kolesterolu i trigliceridima", objasnila je.
Ubrzava metabolizam - kapsaicin podiže tjelesnu temperaturu što znači da tijelo troši više kalorija. Kajenski papar tako ubrzava metabolizam, tvrdi nutricionistica Keri Gans. Međutim, još uvijek nije jasno koliko jako djeluje i treba uzeti u obzir da kajenski papar na hamburgeru neće poništiti kalorije iz sendviča.
Ipak, ne mogu ga jesti baš svi - trebate izbjegavati ovaj začin ako imate osjetljiva crijeva i probavu, a osobe koje boluju od gastritisa, divertikulitisa ili sindoma iritabilnog crijeva trebale bi posebno paziti na unos kajenskog papra.
Novi komentar