« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 5 mjeseci
SAVJETI

Koliko dugo smo zarazni kad dobijemo gripu?

Stručnjaci najavljuju vrlo tešku sezonu gripe, pa nije na odmet ponoviti neke osnove kako bismo zaštitili i sebe i druge

Gripu treba preležati
Gripu treba preležati (Arhiva)
Više o

gripa

,

trajanje

,

inkubacija

Gripa je na vratima, pa nije zgorega ponoviti neke osnove, jer liječenje ne ide onoliko brzo koliko bismo željeli, a uz to možete biti zarazni prije nego što uopće shvatite da je imate.

Dakle, koliko dugo traje gripa? Možete biti bolesni između jednog i četiri dana prije nego što počnete osjećati simptome

"Osjećat ćete se relativno dobro i onda će nastati šok - iznenada ćete biti iscrpljeni, boljet će vas mišići i zglobovi i trebat ćete leći u krevet", objašnjava dr. Gregory Poland iz klinike Mayo.

To je znak da imate posla s gripom, a ne prehladom. Simptomi gripe pojavljuju se mnogo brže i intenzivniji su. Najraniji simptomi obično uključuju temperaturu, zimicu, bolove u mišićima i tijelu i umor. Tada ćete možda primijetiti i druge simptome, poput grlobolje i suhog kašlja.

Groznica može trajati dva do četiri dana, dok ostali simptomi mogu trajati i do tjedan dana.

"Možda se nećete osjećati potpuno dobro više od dva tjedna", kaže dr. Poland.

Liječenje je u pravilu sastavljeno od puno odmora i snižavanja temperature, uzimanja terapije protiv bolova i puno tekućine. Ipak, ako vam ne pada temperatura, i ne osjećate se bolje u roku od tri do pet dana od kada primijetite simptome, te ste zadihani i/ili iskašljavate zeleno, obavezno se javite liječniku.

Koliko dugo je gripa zarazna?

Prije nego što uopće osjetite simptome gripe, zarazni ste. Virus možete prenijeti otprilike dan prije pojave prvih simptoma, do otprilike pet do sedam dana nakon. Djeca s gripom mogu biti zarazna dulje od tjedan dana. Budući da virus gripe možete toliko dugo širiti, važno je ostati kod kuće ako ste bolesni.

Čim ste svjesni bilo kakvih simptoma, ne biste trebali biti u školi ili na poslu. Vratite se tek kad više ne kašljete i nemate temperaturu, kažu stručnjaci. Vraćanje u svakodnevnu rutinu, uključujući vježbanje, ali prerano može spriječiti vaš oporavak

03.11.2019. 13:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh