Kada najviše trošimo grickalice?
Ljudi posežu za grickalicama kad im je dosadno, jer je razina dopamina vrlo niska i treba nam neki poticaj koji ćemo uvijek pronaći u nezdravoj hrani
Grickalice su omiljeni sadržaj svake ladice na poslu, to vrlo dobro znate i sami, no znate li kad otvarate ladicu i posežete za novom vrećicom čipsa?
Psiholozi Sveučilišta središnjeg Lancashirea (UCLan) proveli su dvije studije o poveznicama između dosade i hrane. Rezultate su predstavili ovaj tjedan na godišnjoj konferenciji Britanskog društva psihologa.
U prvoj studiji zamolili su 52 sudionika da ispune upitnik o preferiranim "zalogajčićima" prije i nakon što su ispunili dosadni zadatak prepisivanja jedne te iste skupine slova.
U drugoj su zatražili da 45 ispitanika pogleda zabavan pa dosadan video prilog, a ispred njih su postavili zdjelice sa zdravim i nezdravim grickalicama.
Rezultati prve studije pokazali su da ljudi više žele jesti čips, slastice i druge nezdrave grickalice poslije obavljenoga dosadnog zadatka.
U drugoj se studiji pokazalo da je mnogo više nezdrave hrane pojedeno tijekom gledanja dosadnog videa.
Rezultati ovih studija u skladu su s ranijim istraživanjima koja upućuju na to da za zašećerenom i masnom hranom posežemo kad nam je dosadno. To ide u prilog pretpostavci po kojoj je dosada povezana s niskom razinom stimulativnog hormona dopamina te da ga ljudi nastoje podići masnom i slatkom hranom, ako se ne mogu riješiti dosade na neki drugi način.
Stoga, ako želite zadržati liniju, zabavite se!
Novi komentar