« Život
objavljeno prije 1 godinu i 2 mjeseca
O, DA ;)

Kad je pravo vrijeme za pauzu

Ako je odgovor na to pitanje “besmislenim kopanjem po internetu” umjesto da se fokusirate na posao, možda je vrijeme da uzmete pauzu

Vrijeme je da pustite mozak na pašu
Vrijeme je da pustite mozak na pašu (Arhiva)
Više o

odmor

,

pauza

,

mozak na pašu

Pad mentalne energije nije izmišljotina, kaže Gloria Mark, profesorica informatike na sveučilištu u Kaliforniji. Lijek za popodnevni pad koncentracije nije da se nastavite mučiti, bez obzira na sve u što nas uvjerava moderna kultura konstantnog rada. Upravo suprotno: Trebali biste odmoriti.

"Ne možemo očekivati da ćemo cijeli dan moći bez pauze dizati utege. Jednako tako ne možemo očekivati da ćemo puno vremena moći zadržati visoke razine koncentracije", govori dr. Mark.

Istina, mozak nije mišić, no analogija je točna, jer fokus troši energiju, objašnjava Marta Sabariego, profesorica koja proučava koncentraciju i ponašanja orijentirana na ostvarivanje ciljeva.

No najuvjerljiviji argument za mentalnu pauzu je taj da bi upravo odmor mogao poboljšati vašu sposobnost da kvalitetno obavljate posao. Sistemska analiza iz 2022. pokazala je da čak i kratke pauze od 10 ili manje minuta smanjuju mentalnu iscrpljenost i povećavaju snagu, odnosno sposobnost da ostanete uporni čak i ako su zadaci koje obavljate teški.

Ovi kratki odmori pogotovo su efikasni kod obavljanja kreativnih zadataka, a nešto manje kad govorimo o aritmetici.

Sve u svemu, pauza vam svakako treba... pa je uzmite ;)

04.02.2023. 18:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh