« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 1 mjesec
PSIHOLOŠKI RAT

Južna Koreja napada Sjevernu - propagandom

Južnokorejski vojnici tiskaju tisuće letaka koje balonima prebacuju preko granice sa Sjevernom Korejom

Fotografija vijesti
Više o

Južna Koreja

,

Sjeverna Koreja

,

psihološki rat

Južnokorejska vojska posjeduje kamione u kojima vojnici tiskaju tisuće letaka u nekoliko sati, a namijenjeni su stanovništvu Sjeverne Koreje na koje se djeuluje i radijskim porukama, stoji u izvješću o psihološkom ratu, javlja Hina.

Ministarstvo obrane u Seulu odbilo je komentirati izvješće koje su sastavile njegove službe i u koje je agencija AFP imala uvid. Glasnogovornik je rekao da su informacije o psihološkom ratu povjerljive.

Južna Koreja posjeduje pet kamiona od 5 tona opremljenih tiskarom koja može izbaciti 80.000 letaka na dan. U kamionima su i baloni na helij koji letke prebacuju do granice sa Sjevernom Korejom, a vojska ih lansira dva do tri puta mjesečno.

Postrojba za psihološki rat protiv komunističke Sjeverne Koreje raspolaže i s šest radijskih postaja velike snage koje mogu čuti i korisnici na području sjevernog susjeda. Stručnjaci navode da je komunistički režim Pjongjanga pojačao kontrolu informacija u proljeće 2011., kako bi spriječio da Sjevernokorejci vide snimke narodnih pobuna iz sjeverne Afrike.

Seul i Pjongjang odlučili su 2004., prekinuti praksu prekogranične propagande, no Južna Koreja pokrenula je radijski program "Glas slobode" namijenjen susjednom narodu nakon što je sjevernokorejska vojska napala njegovu korvetu u ožujku 2010.

14.09.2011. 12:47:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh