« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
konačno

Odsukavanje Marka Pola koštalo 1,15 milijuna američkih dolara

Trajekt ne bi trebao završiti u rezalištu već biti popravljen i moderniziran

(Marija Mihić/Cropix)
Više o

trajekt

,

Marko Polo

,

nasukavanje

Jadrolinijin trajekt 'Marko Polo', dužine 128,13 metara, nasukao se u subotu, 24. listopada, oko 2 sata pramčanim dijelom u dužini od oko 15-ak metara na obalu otoka Sita, između Žuta i Pašmana, a tegljači Jadranskog pomorskog servisa jutros su oko 5 sati ujutro počeli odsukavati trajekt Marko Polo s otočića Sit.

Posao odsukavanja povjeren je nizozemskoj tvrtki koja je svoju stručnost naplatila 1,15 milijuna američkih dolara.

U trenutku nesreće na trajektu je bio 41 putnik te 64 članova posade, no nitko nije ozlijeđen. Brod je plovio na redovitoj dužobalnoj liniji Rijeka - Split - Dubrovnik - Bari.

Nakon izvlačenja će stručnjaci potpuno provjeriti stanje broda i oštećenja. U priopćenju su prije desetak dana, iz Jadrolinije su najavili da je njihov plan u potpunosti sanirati oštećenja i modernizirati brod da bi nakon 2010. prevozio isti broj ljudi. S Jadranskim pomorskim servisom je Jadrolinija sklopila ugovor koji predviđa primopredaju trajekta u brodogradilištu Mali Lošinj.

Ranije je obavljena procjena stručnjaka iz Hrvatskog registra brodova, ronioca i Jadrolinije, a na mjestu nesreće bile su postavljene brane kao pomoć u izvlačenju. Prije izvlačenja su sanirana znatna oštećenja na brodu i zatvorene sve pukotine.

Istragu o razlozima nasukavanja provode inspektori sigurnosti plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Već je ispitan zapovjednik broda Zdravko Reić, dežurni časnik, kormilar i upravitelj stroja, a uzeti su im i uzroci krvi za testiranje na alkohol i droge. Slučaj bi trebalo rasvijetliti otvaranje crne kutije broda, ali nije najavljeno kad bi se to trebalo dogoditi. Istražitelji zasad ne mogu potvrditi niti navode nekih svjedoka kako je Marko Polo prije nasukavanja udario i u otok Velika Balabra kraj Sita.

20.11.2009. 09:45:41
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Posao 123
    10.02.2012. 01:49
    Stvarno je skupo,koliko će tek koštati odsukavanje concordie?
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh