« Glazba
objavljeno prije 2 godine i 4 mjeseca
NAJAVE

Jura Stublić & Film - "Sunce sja" - Proslava 30 godina albuma u Tvornici kulture

Jura Stublić i njegov Film bez ikakve sumnje su tvorci jednog od najimpresivnijih nizova u kompletnoj povijesti diskografije ovih prostora

Sjajni album Sunce sja ima već trideset godina...
Sjajni album Sunce sja ima već trideset godina... (Arhiva)
Više o

Jura Stublić

,

grupa Film

,

Sunce sja!

Jura Stublić i njegova grupa Film obilježit će 30. obljetnicu albuma "Sunce sja" koncertom u Tvornici kulture 27. listopada.

U 80-tima, tom izrazito utjecajnom desetljeću u glazbi, zagrebačka grupa Film predvođena Jurom Stublićem probila se i etablirala kao jedan od najjačih i najkreativnijih novovalnih/rock bendova naše regije. Već prije objave debija stekli su reputaciju klupske atrakcije, a od izlaska prvog singla "Zajedno/Kad si mlad" 1981. u sljedećih osam godina realizirali su šest studijskih i jedan live album.

Jura Stublić & Film - «Sjećam se prvog poljupca»

Kronološki peto studijsko izdanje, «Sunce sja», objavljeno je u proljeće 1987. godine, iste sezone kad je stvoreno u kultnom zagrebačkom «J. M. Soundu». Bio je to prvi album potpisan kao «Jura Stublić i Film», ponajviše zato što se dotadašnja postava raspala i Jura je oko sebe okupio potpuno novu ekipu. Robert Krkač svirao je električne i akustične gitare, Bojan Goričan klavijature, Dario Kumerle bas, a Željko Turčinović, bivši član Regate i Zvijezda, bubnjeve. Kao gosti na snimanju pridružili su im se Massimo Savić, Nenad Mijač, Marin Margitić, Stanko Juzbašić i Jurica Pađen.

Autorstvo kompletne glazbe i tekstova potpisao je Jura Stublić, aranžmane grupa Film, a materijal je u svom studiju na Medveščaku snimao i miksao Janko Mlinarić - Trooly. Bend je fotkao Mario Krištofić, a cover albuma izradio naš ugledni i nagrađivani strip crtač i grafičar Igor Kordej.

Jura Stublić & Film - «Srce na cesti»

Već bogatoj listi hitova Jura i Film dodali su, pokazalo se, bezvremenska remek djela poput «Sjećam se prvog poljupca», «Srce na cesti», «Valovi (68 - 77 - 87.)» i «Dom», a oni zagriženiji fanovi isticali su i «Ivanu» i «Glas srca» kao vrhunce albuma. «Sunce sja» sa svojih deset pjesama kvalitetom se idealno nadovezalo na uspješnog prethodnika, «Signali u noći», ali i udarilo temelje nasljedniku, ploči «Zemlja sreće», koja je došla dvije godine kasnije.

Jura Stublić i njegov Film bez ikakve sumnje su tvorci jednog od najimpresivnijih nizova u kompletnoj povijesti diskografije ovih prostora. Od nastupnog albuma «Novo! Novo! Novo! Još jučer samo na filmu, a sada i u vašoj glavi» preko «Zona sumraka», «Sva čuda svijeta», «Signali u noći» i «Zemlja sreće», uz dodatak maestralnog livea iz Kulušića, u svega devet godina uspjeli su stvoriti repertoar koji će vjerojatno trajati zauvijek. Na tom slavnom popisu «Sunce sja», svjež i vitalan 30-godišnjak, oduvijek je zauzimao centralnu poziciju.

Uz naklon slavljeniku Jura Stublić i Film sve najbolje momente karijere iznijet će pred zagrebačku publiku u Tvornici kulture u petak, 27. listopada.

Ulaznice

Ulaznice se mogu kupiti po cijeni od 60 kn u pretprodaji, dok će na dan koncerta za ulaz trebati izdvojiti 80 kn.

Službena prodajna mjesta:

  • Tvornica kulture, Ljudevita Posavskog 1

  • Aquarius CD shop, Varšavska 13, Zagreb

  • Dancing Bear, Gundulićeva ul. 7, Zagreb

  • Dirty Old Shop, Tratinska 18, Zagreb

  • Rockmark, Berislavićeva 13, Zagreb

  • www.entrio.hr

16.10.2017. 14:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh