Junk food definitivno nije dobra za vas
Simptomi ovisnosti o ultraprepađenoj hrani uključuju intenzivnu žudnju i poteškoće u smanjenju konzumacije, kao i simptome poput razdražljivosti i uznemirenosti
Nezdrava hrana nije napravljena samo da bude ukusna, već i da stvara ovisnost. I to toliko da neki stručnjaci neutaživu žudnju za junk foodom nazivaju mentalnom bolešću, piše Wall Street Journal.
"Simptomi ovisnosti o ultraprepađenoj hrani uključuju intenzivnu žudnju i poteškoće u smanjenju konzumacije, kao i simptome poput razdražljivosti i uznemirenosti kad pokušavate smanjiti unos takve hrane", kaže Ashley Gearhardt, profesorica psihologije na Sveučilištu u Michiganu.
Desetljeća istraživanja pokazala su da je ultraprerađena hrana - poput čipsa, nekih žitarica, kupovnih začina i zapakiranih grickalica - loša za zdravlje. Uz sve više dokaza da su mozak i crijeva suštinski povezani, stručnjaci kažu da takva hrana također ima moć promijeniti naše mišljenje, pridonoseći poremećajima raspoloženja, problemima sa spavanjem, smetnjama u učenju i kognitivnom padu.
Junk food povećava rizik od depresije, tjeskobe i problema sa spavanjem
Jedan veliki pregled istraživanja, objavljen prošlog mjeseca u časopisu BMJ, posebno je otkrio da osobe koje u velikim količinama unose ultra-prerađenu hranu imaju povećan rizik od depresije, tjeskobe i problema sa spavanjem. Druga studija, objavljena u Journal of Affective Disorders u ožujku 2023., otkrila je da su stope depresije 80 posto veće kod ljudi čija prehrana uključuje velike količine ultraprerađene hrane.
Kada jedemo ultraprerađenu hranu, ona cilja na sustav nagrađivanja mozga koji uključuje zadovoljstvo, motivaciju i učenje te nas tjera da više žudimo za njom.
"Ti učinci su slični onima kada ljudi koriste droge koje stvaraju ovisnost, uključujući nikotin i alkohol. Ljudi intenzivno žude za ultra-prerađenom hranom, kompulzivno je konzumiraju i otkrivaju da je ne mogu prestati jesti", dodala je Gearhardt.
Kako se proizvodi ultra-prerađena hrana?
Kada se proizvode proizvodi poput čipsa, žitarica za doručak i grickalica, stanična struktura sastojaka često se razgrađuje te se lišava vode i vlakana, čime ih je lakše žvakati i probaviti.
"Budući da se ova hrana brzo probavlja, komponente brže pogađaju naš mozak, čineći hranu većom ovisnošću", pojasnila je Gearhardt. Kombinacija visokih razina masti i ugljikohidrata također otežava prestanak konzumiranja takve hrane.
Prema studijama, ljudi se najčešće žale na ovisnost o čokoladi, sladoledu, pomfritu, pizzi i čipsu. Sve nabrojane namirnice sadrže masnoće i ugljikohidrate. Prehrana s visokim udjelom ultra-prerađene hrane povezana je s pretilošću, dijabetesom tipa 2, rakom i kardiovaskularnim bolestima, iako, osim kalorijskog sastava i sastava hranjivih tvari, nije jasno zašto.
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar