« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
LONDON:

Julian Assange pušten uz jamčevinu

Jamčevinu od 200.000 funti za osnivača WikiLeaksa platili su brojni aktivisti za ljudska prava i slavne osobe iz cijelog svijeta

Julian Assange
Julian Assange (Getty Images)
Više o

Julian Assange

,

WikiLeaks

Londonski sud oslobodio je u utorak uz jamčevinu osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea, koji je u pritvoru čekao odluku o izručenju Švedskoj zbog sumnji u silovanje. Assange je oslobođen uz jamčevinu od 200.000 funti koju su platili brojni aktivisti za ljudska prava i slavne osobe iz cijelog svijeta, uključujući novinare i filmske redatelje, prenosi agencija dpa.

Taj 39-godišnji Australac priveden je prije tjedan dana na temelju europskog uhidbenog naloga upućenog iz Švedske. Tužiteljstvo te zemlje traži njegovo izručenje kako bi ga ispitalo o optužbama za silovanje, seksualno zlostavljanje i nezakonito prisiljavanje.

Sudac Howard Riddle odobrio je Assangeovo puštanje iz zatvora do sljedećeg saslušanja koje se treba održati 11. siječnja, prenosi Reuters. Assangeovi odvjetnici su poručili da se nastavlja borba protiv njegova izručenja. Švedska ima pravo žalbe na odluku o puštanju na slobodu uz jamčevinu. Ranije je Assange u pismu odaslanom iz zatvora poručio da ga švedske optužbe neće natjerati da odustane od svojih "ideala".

Assange je ovaj mjesec došao u središte pozornosti nakon što je WikiLeaks objavio povjerljivu prepisku američke diplomacije, što je službeni Washington dovelo u neugodan položaj. Riječ je o povjerljivoj prepisci između State Departmenta i 274 američka veleposlanstva i konzulata u svijetu, koja sadrži više od 250 tisuća dokumenata, najveću količinu povjerljivih državnih dokumenata koji su ikada objavljeni na javnoj domeni. WikiLeaks je najavio da će dokumenti biti objavljivani u fazama u idućih nekoliko mjeseci. (hina/metro-portal)

14.12.2010. 18:07:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh