« Svijet
objavljeno prije 14 godina
IZBORI

Juan Manuel Santos novi je predsjednik Kolumbije

Juan Manuel Santos pobijedio je dvotrećinskom većinom protivnika iz Stranke zelenih

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Juan Manuel Santos

,

Invazija svijeta bitka L.A.

Bivši kolumbijski ministar obrane Juan Manuel Santos lako je izvojevao pobjedu u nedjelju u drugom krugu predsjedničkih izbora nasljeđujući predsjednika Alvara Uribea na mjestu čelnika jednog od najvažnijih saveznika Washingtona u Latinskoj Americi.

Santos (58), kandidat Socijalne stranke nacionalnog jedinstva kojega je podržao konzervativni Uribe, dobio je 68,9 posto glasova dok je bivši gradonačelnik Bogote Antanas Mockus, kandidat Stranke zelenih, daleko zaostao s 27,6 posto glasova nakon prebrojanih glasova s više od 75 posto biračkih mjesta, kako je priopćilo kolumbijsko Nacionalno izborno vijeće.

Santos je obećao nastaviti Uribeovu sigurnosnu politiku i potporu gospodarstvenicima što je u Kolumbiju privuklo rekordnu razinu inozemnih ulaganja.

Uribe mjesto predsjednika napušta u kolovozu ali je još uvijek popularan nakon dva mandata tijekom kojih se borio protiv ljevičarskih pobunjenika FARC i razoružao zabranjene paravojne snage koje su nekada harale Kolumbijom, četvrtim po veličini proizvođačem nafte u Latinskoj Americi.

Podsjećajući na sukob koji očekuje Santosa sedam policajaca je poginulo u eksploziji mine u blizini granice s Venezuelom na sam dan izbora, a vojska je ubila šest gerilaca u središnjem dijelu zemlje.

Santos, koji je također bio ministar financija i pomogao Kolumbiji da prevlada financijsku krizu 1990-tih, također će se morati suočiti i s dvoznamenkastom nezaposlenošću, trajnim proračunskim deficitom i skupim zdravstvenim sustavom u vrijeme dok se kolumbijsko gospodarstvo oporavlja od globalne krize. (hina/metro-portal)

21.06.2010. 07:42:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh