« Svijet
objavljeno prije 14 godina
POPUŠTANJE

Izrael dopustio uvoz robe za civilnu namjenu u Pojas Gaze

U Gazu će moći ući sva roba osim vojne i one koja bi se mogla iskoristiti u vojne svrhe

pojas gaze palestina izrael uvoz roba
pojas gaze palestina izrael uvoz roba (Getty Images)
Više o

Izrael

,

Gaza

,

Benjamin Netanyahu

,

Boeing Intercontinental

,

labirint

Izrael je u nedjelju odlučio dopustiti ulazak "robe za civilnu namjenu" u Pojas Gaze, ali je zadržao pomorsku blokadu kako bi spriječio uvoz vojne opreme na to palestinsko područje.

"Obvezujemo se da ćemo dopustiti ulazak robe za civilnu namjenu u Pojas Gaze", rekao je visoki dužnosnik u uredu premijera Benjamina Netanyahua. "Od danas se uvodi zeleno svjetlo kako bi sva roba mogla ulaziti u Gazu, osim vojne opreme i opreme koja bi mogla ojačati vojnu mašineriju Hamasa", islamističkog pokreta koji nadzire Pojas Gaze, dodao je taj dužnosnik, u času kada se Netanyahu sastaje s posebnim izaslanikom kvarteta za Bliski istok (SAD, EU, Rusija i UN) Tonyjem Blairom.

>> Humanitarne agecije pozvale Izrael da prekine blokadu Gaze

>> Izraelov potez najobičniji je čin terorizma

Netanyahu se nešto ranije sastao s ministrima izraelskog sigurnosnog kabineta kako bi s njima razgovarao o "praktičnim mjerama" za popuštanje blokade Gaze, po priopćenju iz premijerova ureda. Odluka dolazi nakon brojnih međunarodnih pritisaka da se popusti blokada Pojasa Gaze koju je pokušala probiti flotila s međunarodnom humanitarnom pomoći koju je izraelska vojska napala 31. svibnja.

>> Izraelska blokada Gaze izaziva neprihvatljive patnje

Blokada Gaze i dalje izaziva napetost između Izraela i međunarodne zajednice. Njemačka vlada osudila je u nedjelju odluku izraelskih vlasti da ne dopuste njemačkom ministru za razvoj Dirku Niebelu da danas posjeti Gazu. Niebel je u razgovoru objavljenom u nedjelju na internetskoj stranici Leipziger Volkszeitunga kritizirao "veliku vanjskopolitičku pogrešku izraelske vlade". Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle izjavio je pak da "žali zbog odluke izraelske vlade" i istaknuo je da Berlin kao i cijela Europska unija očekuju "završetak blokade" Gaze. (hina/metro-portal)

20.06.2010. 23:26:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh