« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
PROBLEM BROJ 1

Jovanović: Za korupciju postoji samo jedan lijek, a to su presude

Samo pravomoćne presude i oduzimanje nezakonito stečene imovinske koristi, i materijalne i nematerijalne, mogu dovesti do smanjenja korupcije na svim razinama, tvrdi SDP-ovac

Željko Jovanović
Željko Jovanović (Bernard Čović/CROPIX)
Više o

korupcija

,

SDP

,

Željko Jovanović

Pravomoćne sudske presude jedini su lijek protiv korupcije, poručio je danas Željko Jovanović, predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije, predstavljajući u Saboru izvješće o radu Vijeća od 1. lipnja 2009. do 30. lipnja 2010. Jovanović (SDP) naglasio je da samo pravomoćne presude i oduzimanje nezakonito stečene imovinske koristi, i materijalne i nematerijalne, mogu dovesti do smanjenja korupcije na svim razinama, ali i negativne percepcije javnosti o raširenosti korupcije u hrvatskom društvu.

Istaknuo je da percepcija nije isto što i stvarna raširenost korupcije, ali i da je indikativno da ta percepcija u zadnjih 15 godina stalno raste. Iznio je podatke po kojima je 1995. svega 15 posto ispitanika smatralo da su svi državni službenici korumpirani, 2004. taj je postotak narastao na 23 posto, a po najnovijim istraživanjima Pravnog fakulteta u Zagrebu za 2010. tako misli 46 posto anketiranih. Jovanović je izvijestio i da je 2004. 72 posto građana smatralo da je korupcija u državnim službama jako raširena, a lani čak 82 posto.

"U uvjetima rastuće nelikvidnosti i činjenice da se bližimo brojci od 350 tisuća nezaposlenih, više treba raditi na ranom otkrivanju i procesuiranju svih koruptivnih radnji", poručio je Željko Jovanović.

Naglasio je da je percepcija korumpiranosti usko povezana s gubitkom povjerenja građana u tijela javnih vlasti i državne institucije, što, smatra Jovanović, dovodi u pitanje vjerodostojnost svake vlasti, od lokalne do državne razine. Stoga je, istaknuo je, nužno ojačati etičnost, vjerodostojnost i integritet tijela javnih vlasti, te povećati transparentnost rada svih koji se bave javnim poslovima.

Iznio je stav Vijeća po kojemu je lani ostvaren napredak u provedbi antikorupcijske strategije, posebno zbog kvalitetnog zakonskog i institucionalnog okvira, ali i nužnom ocijenio učinkovitu provedbu svih propisa koji jamče neovisan i profesionalan rad pravosuđa i policije. U tom smislu, Vijeće poziva na kontinuiranu reviziju akcijskog plana borbe protiv korupcije jer, sumnje u politički pritisak na policiju, državno odvjetništvo i sudstvo u predmetima u kojima postoji sumnja u upletenost visokopozicioniranih dužnosnika smanjuju povjerenje građana u pravosuđe te otežavaju snažnije uključivanje građana u borbu s korupcijom.

U izvješću se navodi i da Hrvatska treba evidentirati važne rezultate u provođenju učinkovitih i djelotvornih istraga, kaznenih progona i sudskih odluka u svim predmetima organiziranoga kriminala i korupcije, posebno vodeći računa o slučajevima korupcije na visokom razinama. Istodobno, ističu u Nacionalnom vijeću, nužno je dodatno poboljšati financijske istrage u kojima treba pokazati još aktivniji pristup, te kvalitetniju međuagencijsku suradnju Ureda za sprječavanje pranja novca, porezne uprave i carinske uprave te tzv. policijskog USKOK-a. "U uvjetima rastuće nelikvidnosti i činjenice da se bližimo brojci od 350 tisuća nezaposlenih, više treba raditi na ranom otkrivanju i procesuiranju svih koruptivnih radnji", poručio je Jovanović. O izvješću Nacionalnog vijeća raspravljaju saborski klubovi.

16.02.2011. 12:58:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    16.02.2011. 14:31
    teško kada je i pravosuđe korumpirano i nedodirljivo :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh