« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
VOJNA DONACIJA

Hrvatska vojska od američke dobiva 13 vozila tipa Humvee 1115

Ministar obrane Davor Božinović napomenuo je da ova laka oklopna vozila, njih 30, pripadnici hrvatskih Oružanih snaga već koriste u misiji ISAF, a da će novih 13 uskoro doći u Hrvatsku

Humvee
Humvee (Wikipedia)
Više o

Hrvatska vojska

,

američka vojska

,

oklopna vozila

,

Davor Božinović

,

humvee

Ministar obrane Davor Božinović i veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj James B. Foley potpisali su danas Ugovor o donaciji vojne opreme i vozila Vlade SAD-a Ministarstvu obrane, a riječ je o 13 višenamjenskih lakih oklopnih vozila tipa "Humvee 1115" sa svom pripadajućom komunikacijskom i drugom opremom u vrijednosti od pet i pol milijuna dolaraHumvee, piše Hina.

Ministar Božinović nakon potpisivanja zahvalio je Vladi SAD-a i rekao da je strateško partnerstvo SAD-a i Hrvatske došlo do izražaja na sastanku koji je nedavno imao s američkim ministrom obrane te da ulazi u fazu provedbe.

Ova donacija je samo jedan od vidova naše sve sadržajnije suradnje, dodao je. Naglasio je da je riječ o oklopnim vozilima koje koriste naše trupe u Afganistanu u misiji ISAF, a vozila za koje je danas potpisan ugovor koristit će se u Hrvatskoj za obuku čime će se podići razina obuke naših vojnika u Afganistanu. Napomenuo je da ova laka oklopna vozila, njih 30, pripadnici hrvatskih Oružanih snaga već koriste u misiji ISAF, a da će ovih 13 uskoro doći u Hrvatsku.

Već sljedeći kontingent pripadnika naših OS biti će uvježban u obučnom središtu u Požegi za korištenje tih vozila, što će bitno pojednostaviti i i pojeftiniti troškove jer su se naši vojnici morali uvježbavati izvan Hrvatske, rekao je ministar. Američki veleposlanik Foley izrazio je zadovoljstvo što je američka vlada donirala vozila i opremu te rekao da će obuka na ovim vozilima uštedjeti novac, ali i da će Humveeji postati sastavni dio hrvatskih Oružanih snaga. Potvrdio je riječi ministra Božinovića da su SAD i Hrvatska strateški partneri te saveznici u NATO-u.

Duboko smo predani međusobnoj sigurnosti, zajedno smo u Afganistanu i drugdje zato što razumijemo da smo u globaliziranom svijetu suočeni s globalnom prijetnjom. SAD razumije da je središnje mjesto naše odgovornosti, kao saveznika s Hrvatskom, učiniti sve što možemo kako bismo pomogli i podržali modernizaciju hrvatske vojske, istaknuo je. U zadnjih nekoliko godina osigurali smo oko 15 milijuna dolara za razne oblike vojne pomoći, rekao je Foley dodavši da američka strana jako cijeni profesionalizam i mogućnosti hrvatskih OS.

16.02.2011. 12:50:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh