« Svijet
objavljeno prije 15 godina
ISPOVIJEST

Jovanka Broz i dalje bez dokumenata i mirovine

Priče o velikom bogatstvu i životu na visokoj nozi su neistinite, 'vila' na Dedinju je potpuno trošna i oronula

(Corbis)
Više o

Beograd

,

Josip Broz Tito

,

Jovanka Broz

,

Dedinje

Jovanka Broz, udovica bivšeg jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita, živi bez dokumenata, osobnih stvari i neregulirane mirovine u trošnoj beogradskoj kući u koju su je bez njene volje smjestili odmah poslije Titove smrti, objavio je u utorak beogradski dnevnik Politika.

Titova udovica je poslije skoro tri desetljeća otvorila vrata kuće u kojoj od smrti svojega supruga živi daleko od očiju javnosti, sama i izolirana. Beogradska Politika navodi da se već na ulazu u kuću može zaključiti kako se "smišljenim i namjernim neistinama o njezinu 'životu na visokoj nozi', gramzivosti i velikom bogatstvu, već 30 godina zamagljuje stvarnost". Tekst je popraćen s fotografijama na kojima su jasno vidljivi oštećeni plafoni, navodi se i da su zidovi kuće vlažni, a vodovodne i električne instalacije dotrajale.

Jovanka u svojoj ispovijesti navodi kako su joj nakon Titove smrti zabranili da ostane u kući u Užičkoj 15 gdje je živjela s njim, jer će ona biti Titov spomen-muzej. Sa sobom nije smjela ponijeti ni svoje osobne dokumentei stvari, čak ni garderobu, koja je zaplijenjena i 2-3 godine držana u nekakvoj garaži. Jovanka Broz tvrdi kako je iza toga stajao tadašnji visoki dužnosnik Stane Dolanc. Istaknula je da se opirala napuštanju kuće u kojoj je živjela s Titom, te da je predlagala da tamo ostane dok se ne popišu stvari i napravi ostavinska rasprava, ali da nitko o tome nije želio niti čuti, kao i da je protiv svoje volje dovedena u privremenu kuću u kojoj i živi danas, trideset godina kasnije.

Višegodišnji pokušaji i molbe državnim dužnosnicima i službenicima da se kuća osposobi za normalan život nisu dali rezultate, a kuća je pomaknuta iz temelja kada je u NATO-vom bombardiranju 1999. godine pogođena obližnja zgrada Maršalata. Prema Jovankinim riječima, za njezinu situaciju prije dvije godine zainteresirao se ministar za ljudska prava Rasim Ljajić, koji je nakon što se upoznao sa stanjem u kući, inzistirao na žurnom izvođenju popravaka, ali radovi nisu izvedeni do kraja niti kako treba, zaključila je udovica Broz.

Izvor: Hina

16.06.2009. 13:16:07
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Ulaznica
    16.06.2009. 14:51
    Srce mi se para zbog ove četnikuše. Ima sreće da ju je srboljub Tito ostavio na životu kad je planirala srpski puč. Ona je među prvima imala ideju o stvaranju Srpske Krajine.
  2. avatar
    dancica
    16.06.2009. 15:45
    al, friz joj je i danas tip-top. masne kose se sramim...
  3. avatar
    16.06.2009. 18:26
    hehe, friz je sigurno isti kao '68.

    a ovo drugo, pa drug se sigurno brinuo za političku situaciju i vanjske i unutarnje neprijatelje, ali da srboljub brani četnikuši srpski puč baš i nema smisla zar ne?
  4. avatar
    Ulaznica
    16.06.2009. 18:41
    Zato ju nije zatvorio i razveo se službeno. Da se ne zamjeri "braći". Samo zato.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh