« Svijet
objavljeno prije 15 godina
U EUROPU

SAD nam šalje zatvorenike iz Guantanama

EU je prihvatila nov i neobičan prijedlog

(Corbis)
Više o

Guantanamo

,

EU Guantanamo

Američki State Department je pozdravio odluku Ministarskog vijeća EU da prihvati zajedničku izjavu SAD-EU vezanu uz zatvaranje zatočeničkog centra u Guantanamu na Kubi i buduću suradnju u borbi protiv terorizma, kojom je potvrđen sporazum o prihvatu dijela oslobođenih zatočenika u članicama Unije.

Zajednička izjava pruža okvir koji omogućuje pojedinim zemljama da prihvate zatočenike, istakao je State Department u priopćenju, zahvaljujući europskim kolegama, posebno češkom predsjedništvu EU i Europskoj komisiji, za pomoć i spremnost da se pridruže SAD-u u zatavaranju Guantanama i jačanju transtlantske suradnje u borbi protiv terorizma.

Zajednička izjava EU-SAD, objavljena nakon sastanka ministara vanjskih poslova 27 članica EU u Luxembourgu, oslanja se na ranije izjave o suradnji SAD i EU na zatvaranju Guantanama.

U izjavi se ne precizira koje će zemlje primiti zatočenike i koliki broj. Navodi se da će o tome odlučivati pojedine zemlje, od slučaja do slučaja.

Europski dužnosnici u ponedjeljak su pozdravili izjavu kao pozitivan korak, ističući da će SAD dijeliti sve obavještajne podatke, uključujući i one povjerljive, o svakom potencijalnom transferu. Washington je pristao razmotriti kompenzacije vladama za troškove stanovanja i nadzora bivših zatočenika, izvijestile su američke TV postaje.

Očekuje se da će sada uslijediti intenzivni pregovori američkih diplomata koji će posjećivati zemlje spremne da prihvate oko 60 od 240 zatočenika Guantanama, kojima je odobreno oslobađanje, ali se ne mogu vratiti u svoje zemlje zbog straha od represije vlasti.

Nakon razgovora s talijanskim premijerom Silvijom Berlusconijem u ponedjeljak u Bijeloj kući, američki predsjednik Barack Obama je objavio da će Italija primiti tri zatočenika iz Guantanama.

Španjolski ministar vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos izjavio kako očekuje pozitivnu suradnju s Washingtonom oko izrade plana za nastanjenje dijela zatočenika iz Guantanama u Španjolskoj.

Izvor: Hina

16.06.2009. 09:49:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh