« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
ŽELJE PREDSJEDNIKA

Josipović: Volio bih da se problemi rješavaju bez zaduživanja

Predsjedniku Josipoviću nije drago što se država ponovno zadužila, ali mu je drago što su pokrpane rupe

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić/Cropix)
Više o

požar

,

zaduživanje

,

Ivo Josipović

,

kanader

,

Jailbreak

Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je danas u Divuljama, odgovarajući na novinarsko pitanje kako komentira vladinu odluku o novom zaduživanju od 13,4 milijarde kuna, kako bi volio da se dodatno ne zadužujemo.

"Osjećaji su pomiješani. S jedne strane, dobro je ako nema drugog načina da se pokrpaju 'rupe' jer bi posljedice mogle biti ozbiljne, a s druge strane, toliko zaduživanje više od 13 milijarda kuna je zapravo zaduživanje naše djece, i to je nešto što nije dobro. Volio bih da se problemi rješavaju bez dodatnog zaduživanja", odgovorio je Josipović na novinarsko pitanje.

>>Čačić: Vlada novcem građana kupuje ostanak na vlasti

Predsjednik je danas posjetio Centar za koordinaciju gašenja šumskih požara Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) i Operativno središte protupožarnih namjenskih organiziranih snaga (NOS) Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH) u Divuljama.

Prenamjena vojnih objekata

Odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi s najavom Hrvatske udruge sindikata (HUS) te Hrvatske udruge poslodavaca (HUP ) za Dalmaciju i vodstva Splitsko-dalmatinske županije da će od njega kao vrhovnog zapovjednika OS RH zatražiti da se ratna luka Lora prenamijeni u nautički centar, za civilne svrhe, Josipović je istaknuo da su u takvim slučajevima jedini kriteriji - potrebe vojske.

"Tek ako vojsci nisu potrebni objekti, oni će biti stavljeni u druge svrhe", rekao je, dodajući da je mnogo objekata vojska već ustupila, ali, nažalost, vrlo ih je malo privedeno svrsi.

"Vojska i ja kao njen vrhovni zapovjednik, odnosno prije mene predsjednik Mesić, učinili smo da se detektiraju objekti koji nisu potrebni i žalosno je da se oni sada urušavaju i nisu stavljeni u svrhu. Zato pozivam vladu da nastavi s namjenom tih objekata iz kojih je vojska izašla", rekao je Josipović.

Na pitanje hoće li se održati referendum nakon što se danas u Saboru preda više od 800 tisuća potpisa koje su sindikati prikupili protiveći se vladinim izmjenama Zakona o radu (ZOR), Josipović je odgovorio kako on to ne bi komentirao.

"Volja građana je vrlo jasna. Više od 800 tisuća potpisa je snažan signal da građani žele referendum", dodao je predsjednik.

Odlična suradnja vojskei vatrogasaca

Ponovio je kako je zadovoljan suradnjom vojske i vatrogasnih struktura u pripremama za protupožarnu sezonu, ističući da je ona odlična.

"Nalazimo se u vremenima kada su rizici od požara veliki, neki požari su neizbježni. Hrvatska vojska i vatrogasci će učiniti sve da posljedice budu što manje i da se svaki požar što prije ugasi", rekao je on.

U Operativnom središtu protupožarnih namjenski organiziranih snaga OSRH u Divuljama tijekom Josipovićeva boravka prikazan je dokumentarni film o uvježbavanju pripadnika Oružanih snaga za gašenje velikih šumskih požara i njihovu sudjelovanju u gašenjima.

1 sat letenja kanadera= 5000 kuna

Zapovjednik tih snaga general bojnik Mate Obradović predsjednika je izvijestio o pripremama za protupožarne aktivnosti, kazavši da u srpnju i kolovozu prijeti najveća opasnost od požara. Najugroženija područja od požara su Šibenska, Zadarsko-kninska i Splitsko-dalmatinska županija te otoci, a Istra je u nešto manjoj opasnosti, naveo je general Obradović.

Izvijestio je i da Hrvatska trenutačno ima na raspolaganju šest kanadera i sedam air-traktora. "Samo za jedan sat letenja kanadera za gorivo se potroši 5000 kuna", rekao je general Obradović.

Glavni vatrogasni zapovjednik RH Mladen Jurin rekao je da će protupožarne aktivnosti vojske i DUZS-a ove godine stajati oko 100 milijuna kuna.

Danas su uz predsjednika Josipovića, među ostalima, u Divuljama bili i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Josip Lucić i zapovjednik Hrvatske ratne mornarice (HRM) kontradmiral Ante Urlić.(hina/metro-portal)

14.07.2010. 16:33:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh