« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
PUT PREKO BARE

Josipović: Ulazak Hrvatske u EU SAD smatra strateškim napretkom

Josipović je kazao da je "vrlo zadovoljan" razgovorom s Bidenom, ističući da je potpredsjednik SAD-a vrlo dobro informiran o stanju u Hrvatskoj i regiji

Ivo Josipović
Ivo Josipović (Damjan Tadić/CROPIX)
Više o

SAD

,

Joe Biden

,

Ivo Josipović

Sjedinjene Države pozdravljaju napredak Hrvatske na putu prema članstu u Europskoj uniji, koje smatraju strateškim napretkom za cijelu regiju jugoistočne Europe, izjavio je u utorak hrvatski predsjednik Ivo Josipović nakon sastanka s američkim potpredsjednikom Joeom Bidenom u Bijeloj kući, prenosi Hina.

"Amerika prepoznaje napretke Hrvatske u reformama, u približavanju Europskoj uniji i smatra naš pristup Uniji strateškim napretkom cijele regije, posebno Hrvatske", izjavio je Josipović. Naglasio je da su glavne teme 40-minutnog sastanka bile bilateralni odnosi, aktualni položaj Hrvatske u svijetu i Europi, suradnja u okviru NATO-a i borba protiv terorizma.

Također je bilo riječi o regiji gdje SAD prepoznaje ulogu Hrvatske u razvoju dobrih regionalnih odnosa, dodao je. Josipović je kazao da na sastanku nije bilo riječi o suradnji Hrvatske s Haaškim sudom, jer na tom području nema problema. Glede ukidanja američkih viza kazao je kako postoje jasni kriteriji i Hrvatska radi na njihovu ispunjavanju.

Na pitanje traži li SAD veći angažman Hrvatske u Afganistanu, kazao je da je izraženo priznanje Hrvatskoj za dosadašnji doprinos u Afganistanu i da nije bilo novih zahtjeva. Josipović je kazao da je "vrlo zadovoljan" razgovorom s Bidenom, ističući da je potpredsjednik SAD-a vrlo dobro informiran o stanju u Hrvatskoj i regiji, i "vrlo prijateljski nastrojen" prema Hrvatskoj i regiji.

"On je političar koji vidi i prepoznaje ono što se radi u Hrvatskoj na reformama, na poboljšanju odnosa u regiji i na pristupanju Hrvatske EU", rekao je. Na sastanku se govorilo i u uspješnoj američkoj akciji u kojoj je ubijen čelnik Al Kaide Osama bin Laden, te je konstatirano kako borba protiv terorizma nije završena, dodao je hrvatski predsjednik. Josipović će se u utorak sastati i s državnom tajnicom Hillary Clinton te s američkim kongresnicima.

03.05.2011. 21:20:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh