« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
IGMANSKA INICIJATIVA

Josipović, Tadić, Vujanović i Silajdžić za jačanje regionalne suradnje

Četvorica su predsjednika izjavom istaknula nužnost nastavka dijaloga kao načina rješavanja nesuglasica i prijepora te su potvrdili kako članstvo u EU ostaje zajednički strateški cilj

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Dado Ruvic/CROPIX )
Više o

Boris Tadić

,

Filip Vujanović

,

Haris Silajdžić

,

Ivo Josipović

,

regionalna suradnja

Predsjednici Hrvatske Ivo Josipović, Srbije Boris Tadić, Crne Gore Filip Vujanović te predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić pozvali su u subotu na dalje jačanje regionalne suradnje i gradnju uzajamnog povjerenja kao zajedničkog doprinosa napretku cijele regije na putu prema članstvu u Europskoj uniji.

Šefovi država zemalja regije sudjelovali su na sjednici Igmanske inicijative, mreže nevladinih organizacija iz četiriju zemalja i tom su prigodom potpisali i zajedničku izjavu kojom su potvrdili značaj zaključaka Zagrebačkog summita održanog 2000. godine kojima je i potaknuta jača regionalna suradnja. Izrazili su i potporu ulozi civilnog društva i nevladinih organizacija u njihovim naporima za provedbu strukturalnih reformi.

Hrvatski predsjednik Josipović istaknuo je u Sarajevu kako je i osobno čvrsto uvjeren da je budućnost za sve četiri države u EU. "Sasvim je jasno da u svakoj od naših zemalja dijelimo isti napor, istu ambiciju i da je ta ambicija ostvariva", kazao je Josipović istaknuvši kako je Hrvatska na korak od dostizanja punopravnog članstva u EU.

"Naš je interes da i ostale tri zemlje budu što prije u EU i učinit ćemo sve da im na tom putu pomognemo", kazao je Josipović. Pojasnio je kako svo dosadašnje iskustvo pokazuje da ulaskom u EU raste i zanimanje za susjede i opredjeljenje za suradnju s njima. "Svatko želi imati dobrog susjeda. To je stvar pragmatičnosti i državnog interesa ali i međusobnog poštovanja i povjerenja koje se gradi", kazao je Josipović u govoru.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić ocijenio je da se stanje u regiji znatno promijenilo na bolje u proteklih deset godina te je potvrdio kako i za Beograd integracija u EU "nema alternativu". "Pridruživanje EU najznačajnije je pitanje epohe na prostoru Zapadnog Balkana", kazao je Tadić izrazivši nadu kako proces europskih integracija neće biti doveden u pitanje jer bi to imalo teške posljedice za sve.

Tadić je kazao i to kako Srbija snažno podupire što brži ulazak Hrvatske u EU i dodao kako Beograd očekuje da Hrvatska osigura "najviši stupanj poštovanja prava nacionalnih manjina".

I predsjedatelj Predsjedništva BiH Haris Silajdžić pozvao je na jačanje suradnje i razumijevanja u regiji te je predložio da četiri države uspostave posebna središta za znanstvenu i tehnološku suradnju.

Crnogorski predsjednik Vujanović potvrdio je kako je njegova zemlja vrlo zainteresirana za dobrosusjedske odnose u regiji. "Očekujemo da i EU vrednuje naša dostignuća i posebice regionalnu povezanost", rekao je Vujanović. (hina/metro-portal)


29.05.2010. 16:11:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh