« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
TRILATERALA

Josipović, Tadić i Solyom razgovarali o europskoj budućnosti

Mađarski predsjednik Laszlo Solyom je dobro ozračje na sastanku istaknuo kao primjer suradnje unutar regije

(Vlado Kos/Cropix)
Više o

Boris Tadić

,

Ivo Josipović

,

Laszlo Solyom

Europska budućnost Hrvatske i Srbije dominirala je trilateralnim sastankom mađarskog, hrvatskog i srbijanskog predsjednika, Laszla Solyoma, Ive Josipovića i Borisa Tadića, u petak u Pečuhu.

Rekavši na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji kako je gotovo siguran da će Hrvatska završiti pregovore s EU prije nego što Mađarska 1. siječnja 2011. preuzme predsjedanje Unijom, Josipović je ocijenio kako Hrvatskoj uz ostvaren bitan napredak još preostaje nekoliko pitanja, prije svega glede suradnje s Haaškim sudom. No i tu je, rekao je Josipović, Hrvatska učinila gotovo sve, predala sve dokumente, a nastoji u potpunosti razriješiti situaciju oko topničkih dnevnika.

Za Hrvatsku je, ponovio je Josipović, od iznimnog interesa da u Europsku uniju uđu i susjedne zemlje regije. "Zbog toga sam vrlo zadovoljan što smo predsjednik Tadić i ja potvrdili nužnost brzoga i odlučnog rješavanja svih otvorenih pitanja, a to je potrebno učiniti i s drugim susjednim zemljama", rekao je Josipović.

Srbijanski predsjednik Tadić istaknuo je kako je Srbiji važno da je ovaj sastanak potvrdio da ni jedna zemlja članica neće kočiti zemlje kandidatkinje u procesu pristupa Europskoj uniji, već da će isključivo mjerilo biti ispunjenje kopenhaških kriterija propisanih za ulazak u EU.

"Srbija želi da Hrvatska što prije postane članica Europske unije, jer bi to značilo da će uskoro to moći ostvariti i Srbija", rekao je Tadić.

Mađarski predsjednik Laszlo Solyom istaknuo je dobro ozračje koje je vladalo na sastanku, istaknuvši ga kao primjer suradnje unutar regije, važan s aspekta proširenja Europske unije, ali i za svaku od tri države pojedinačno.

Solyom je najavio da će Mađarska i dalje činiti sve kako bi pomogla Hrvatskoj i Srbiji u integraciji u EU i ustvrdio kako je sretan zato što će u vrijeme mađarskoga predsjedanja EU-om Hrvatska završiti pregovore, dok bi Srbija trebala dobiti status službenog kandidata.

Važna tema sastanka bilo je i pitanje manjina, a Solyom je rekao da se razgovaralo o stvaranju "kulturnih nacija", zajednica etničkih skupina koje dijele isti jezik, istu kulturu, povijest i identitet, iako njezini pripadnici imaju različita državljanstva. "To bi mogao biti temelj za rješavanje pitanja manjina među europskim zemljama", rekao je mađarski predsjednik.

Solyom je zahvalio Tadiću i Josipoviću na njihovom osobnom i doprinosu njihovih zemalja pomirenju u regiji.

Tadić je posebno istaknuo nove standarde u politici pomirenja u regiji, koje njeguje zajedno s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem, izrazivši ponos zbog odluke srbijanskog parlamenta da usvoji Deklaraciju o Srebrenici.

Trojica predsjednika dio su razgovora posvetili i temi ekologije, odnosno stvaranja bioloških rezervata u području između Mure, Drave i Dunava.

Josipović će se tijekom dana sastati s hrvatskom zajednicom u Pečuhu, a zatim će se s Borisom Tadićem uputiti u selo Bački Monoštar, gdje će se obojica susresti s predstavnicima hrvatske zajednice u Vojvodine. (hina/metro-portal)

16.04.2010. 18:19:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh