« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
RAZGOVORI

Josipović pomirljivo o Jadranki Kosor

Josipović proglasio Jacinu predizbornu strategiju egzotičnom, nazvavši i ideju o sebi kao lideru oporbe besmislicom

Ivo Josipović dao je intervju Novoj TV
Više o

Jadranka Kosor

,

Ivo Josipović

,

Vijeće za obranu i nacionalnu sigurnost

,

imenovanje veleposlanika

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović rekao je večeras da će se sastati s premijerkom Jadrankom Kosor te da upravo dogovaraju sjednicu Vijeća za obranu i nacionalnu sigurnost na kojoj će se sasvim sigurno naći.

Upitan da li bi se trebali premijerka Kosor i on naći u "četiri oka" porazgovarati i spustiti tenzije, Josipović je rekao kako možda to i nije loše, samo da bi bilo vrlo važno da premijerka i HDZ odustanu od svoje strategije. "Osobno mislim da to u prvom redu njima šteti, a šteti i odnosima u društvu", rekao je Josipović u intervjuu za Novu TV, prenosi Hina.

Predsjednik je rekao kako premijerki nije poslao poruku da mora otići iz politike kad je rekao da nije mjesto u politici onima koji misle da smo izašli iz krize. Pojasnio je kako je tada mislio na "svakoga u politici, tko misli da ova država nije u gospodarskoj krizi. Mislim da takva osoba ozbiljno ne promišlja svoje obaveze prema domovini", dodao je.

Upitan šalje li premijerki poruku kako je vrijeme da ode iz politike, Josipović je rekao: "Ne, znaju svi da smo u krizi. Objektivno govoreći samo je pitanje je li to netko radi političkih razloga želi, ili ne želi priznati".

Na upit je li mu žao što je vladajuću koaliciju nazvao "kukulele" koalicijom odgovorio je da se šalio i da mu je žao ako je to premijerka shvatila kao vrijeđanje, jer mu to nije bila namjera. Besmislicom je ocijenio optužbe vladajućih da je zauzeo mjesto lidera oporbe.

Upitan je li signal biračima da ne glasaju za HDZ kad je rekao da bi se Hrvatska trebala crveniti zbog nekih vladinih poteza, Josipović je rekao kako to nije izjavio zbog vladinih poteza, već je rekao "da se Hrvatska crveni zbog neimaštine, siromaštva i bijede pojedinih ljudi".

Smatra kako vlada sasvim sigurno odgovara za gospodarsko stanje, ali je puno različitih faktora koji doprinose siromaštvu ljudi, a politika je jedan od njih.

Upitan je li izlaskom iz SDP-a može i prestati razmišljati kao SDP-ovac, odgovorio je kako to Ustav od njega ne traži.

"Uvijek sam razmišljao neovisno, imam svoju politiku temeljem koje sam i pobijedio na izborima. Prema tome, ako netko misli da ući u Ured predsjednika znači i neki oblik lobotomije, kojim ćete izgubiti svoje mišljenje, onda se ljuto vara", kazao je.

Upitan zašto se premijerka okomila konkretno na njega, a ne na šefa oporbe Zorana Milanovića, Josipović drži kako je riječ o "jednoj vrlo egzotičnoj predizbornoj strategiji, gdje se s jedne strane želi marginalizirati oporba, jer sam eto ja taj koji vodi oporbu, a s druge strane se skreće tema s nekih važnih i neugodnih tema, posebice gospodarstva".

Ocijenio je kako je na "tankim nogama" strategija izazivanja sukoba između njega i Milanovića.

Upitan kada će nam gospodarski biti bolje, hrvatski predsjednik je rekao: "Kad počnemo drugačije raditi, a ovo sada mislim da nije na najboljem tragu". Istaknuo je da nam je bruto proizvod pao na 1,2 posto, a rast ove godine će biti 0,6 do 0,8 posto. Vanjski dug će se ove godine popeti na 105 posto BDP-a. "Tečaj eura je porastao, nelikvidnost je izrazito narasla, a isto tako i nezaposlenost", rekao je, dodavši da ne misli da je riječ o katastrofi.

Glede primjedaba da se često susreće sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem, upitao se s kim bi se nalazili nego s onima koji su nam susjedi i s kojima objektivno možda imamo najviše problema. Naveo je da je napravljen cjelokupni popis pronađenog kulturnog blaga, koji treba vratiti Hrvatskoj, a u vremenu od kad smo razgovarali u Vukovaru, dogodile su se i neke ekshumacije.

Na pitanje kada će Srbija konačno otvoriti arhive, Josipović je rekao da Srbija otvara arhive te da tu ima još problema koje treba riješiti. "To je povezano možda i s nekim pravnim postupcima koji se vode, ali kažem, to je zajednički posao", kazao je. Založio sei i da odumre i polemika između premijerke Kosor i Tadića, jer od nje nije bilo velike koristi.

Na tvrdnju kako je Tadić kritizirao premijerku Kosor kad je pozdravila generale Gotovinu i Markača, a njemu u vladi sjedi ministar koji obožava Slobodana Miloševića, predsjednik Josipović je izjavio kako je očito da tu nije bilo jednakih kriterija te da o tome s Tadićem nije razgovarao.

Josipović je rekao da kad bi bio na Tadićevu mjestu, kao što ne bi pozdravljao poput premijerke, da bi ukorio onog ministra koji je otišao Miloševiću na grob.

Na pitanje odugovlači li namjerno zbog oporbe s imenovanjem veleposlanika, rekao je kako je to još jedan od "malih trikova, jedne neobične predizborne kuhinje".

"Netočno je potpuno da je bilo tko iz oporbe nešto tražio u pogledu veleposlanika, niti bih ja ikad pristao da mi itko sugerira", kazao je dodavši da će teško ostati imena koja je "vidio na, recimo to tako, tom neslužbenom popisu". Istaknuo je kako ga smeta što su neki po deset i više godina u inozemstvu, jer je to mimo kriterija pa čak i mimo zakona o vanjskim poslovima koji se sad priprema. Izjavio je i kako nije dao niti jedan svoj prijedlog za veleposlanika.

07.09.2011. 22:54:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh