« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
HUMANITARKA

Terry Fox Run 12. puta u Hrvatskoj

Humanitarna trka Terry Fox Run održat će se u nedjelju 18. rujna na zagrebačkom jezeru Jarun

Prikupljaju se sredstva za istraživanje raka u Hrvatskoj
Više o

Zagreb

,

Jarun

,

Terry Fox Run

,

zagreb-info

Humanitarna trka Terry Fox Run, koju organiziraju agencija MPG i Veleposlanstvo Kanade u suradnji s Hrvatskom ligom protiv raka, Zagrebačkim holdingom, hotelom The Regent Esplanade Zagreb te agencijom Media Val, održat će se u nedjelju 18. rujna na zagrebačkom jezeru Jarun. Prigodan program počinje u 14 sati, a start trke u 16 sati. Konferenciji za novinare prisustvovali su i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić te Aleksandar Heina, ravnatelj Uprave za Europu i Sjevernu Ameriku u ime potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova i europskih integracija Gorana Jandrokovića. Njima su se u podršci akcije pridružili Vlatka Pokos, hokejaš Joel Prpic i košarkaš Vedran Vukušić.

Svrha je ove akcije, koja se već dvanaestu godinu zaredom održava u našoj zemlji, prikupljanje sredstava za istraživanje raka u Hrvatskoj te podizanje svijesti građana o ovoj bolesti. Dio prikupljenog iznosa donirat će se Institutu Ruđer Bošković za nabavu kemikalija i opreme potrebnih za istraživanje raka molekularnim mehanizmima, dok je dio namijenjen Klinici za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj u svrhu kupnje dva neinvazivna monitora koji se koriste u prepoznavanju boli kod djece.

Tradicionalna prodaja majica s vizualom akcije održat će se tjedan dana prije same trke, u subotu 10. rujna od 11 do 14 sati ispred kafića Charlie u Bogovićevoj ulici, a svoj dolazak već su najavile su i brojne osobe iz javnog života.

U središnjem događanju ove humanitarne akcije, trci na Jarunu, mogu sudjelovati svi zainteresirani građani trčanjem, hodanjem, rolanjem i vožnjom bicikla u nedjelju 18. rujna ili već danas doniranjem simboličnog novčanog iznosa od 3 (iz fiksne mreže), odnosno 4 kune (iz mobilne mreže) pozivom na Metronetov humanitarni broj 060 800 400. Zahvaljujući donacijama prikupljenim u prijašnjim akcijama, na Institutu Ruđer Bošković po prvi se put odvijaju testiranja genetskih predispozicija za nastanak raka dojke kod žena s opterećenom anamnezom, a Klinici za dječje bolesti Zagreb omogućeno je opremanje Centra za transplantaciju koštane moždine. Velik interes i doprinos građana te tvrtki-donatora zaslužni su za prikupljanje preko četiri milijuna kuna u proteklih 11 godina.

„Drago mi je da je interes za ovu humanitarnu trku u spomen Terryju Foxu iz godine u godinu sve veći i da nam se pridružuje sve više ljudi koji tako pomažu u senzibiliziranju javnosti o potrebi ranog otkrivanja, znanstvenog istraživanja i liječenja raka u Hrvatskoj", izjavio je doc. dr. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige protiv raka.

Prošlogodišnju je trku u Zagrebu, kao jednu od najuspješnijih u svijetu, posjetila je i Judith Fox-Alder, sestra Terryja Foxa i međunarodna direktorica Zaklade Terry Fox. Njen posjet predstavljao je dodatno priznanje velikom doprinosu lokalnih organizatora u borbi protiv raka.

07.09.2011. 14:38:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh