« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 2 mjeseca
OZBILJNI PLANOVI

Josipović: Papa razmatra posjet Hrvatskoj 2011.

Svaki dolazak Svetog Oca u bilo koji državu poruka je mira, suživota i ljubavi, rekao je Josipović nakon susreta s Papom

Papa Benedikt XVI.
Papa Benedikt XVI. (Getty Images)
Više o

papa Benedikt XVI.

,

papa

,

Ivo Josipović

Posjet pape Benedikta XVI. Hrvatskoj sljedeće godine vrlo se ozbiljno razmatra, izjavio je u subotu u Rimu hrvatski predsjednik Ivo Josipović nakon susreta s poglavarom Rimokatoličke crkve. "Pozvao sam Papu u Hrvatsku. Sa zadovoljstvom mogu reći da sam dobio informaciju da se pripremaju planovi za 2011. i da se vrlo ozbiljno razmatra posjet Svetoga Oca Hrvatskoj sljedeće godine", izjavio je Josipović novinarima nakon razgovora s Benediktom XVI. u Vatikanu.

"To bi bilo iznimno važno za hrvatsku međunarodnu poziciju i za odnose unutar Hrvatske, jer je svaki dolazak Svetog Oca u bilo koji državu poruka mira, suživota i ljubavi", dodao je Josipović. Približavanje Hrvatske EU-u, povratak izbjeglica, stanje u BiH i u široj regiji, bile su glavne teme polusatnog razgovora Pape i hrvatskog predsjednika u privatnoj biblioteci Benedikta XVI. na drugom katu Apostolske palače.

Po Josipovićevim riječima, međudržavni odnosi Hrvatske i Vatikana su bez ikakvih problema i "teško da bi mogli biti bolji".

Papa je obećao nastavak odlučne potpore Vatikana hrvatskom putu u EU, a u vezi s povratkom izbjeglih hrvatskih Srba, složio se s Josipovićem da se Katolička crkve u Hrvatskoj angažira na pomirbi i zajedničkim vrijednostima hrvatskog i srpskog naroda, odnosno srpske nacionalne manjine.

Razgovor u četiri oka

Papa Benedikt XVI. primio je hrvatsko izaslanstvo u Apostolskoj palači uz baziliku svetog Petra, gdje uobičajeno prima državna izaslanstva. S Josipovićem se najprije sastao u četiri oka, a potom pozdravio i s članovima hrvatskog izaslanstva te s novinarima koji su pratili susret.

Josipović je Papi poklonio grafiku Majke Božje Gorske iz Lobora i CD s Hrvatskom misom Borisa Papandopula, a na dar od Svetog Oca dobio zlatnik s njegovim likom. O bilateralnim odnosima Zagreba i Vatikana hrvatsko izaslanstvo razgovaralo je i s državnim tajnikom Svete Stolice Tarcisiom Bertoneom, nakon čega je Josipović položio vijenac na grob pape Ivana Pavla II. u kripti bazilike svetog Petra.

Odgovarajući na pitanja novinara o svome odnosi prema vjeri, Josipović rekao da je agnostik, ali da pritom ne vidi nikakvu zapreku poštovanju hrvatskih kršćanskih korijena. "Bez obzira jesmo li vjernici ili ne, svi znamo da imamo kršćanske korijene i to cijenimo i poštujemo", rekao je hrvatski predsjednik.

Predsjednik zadovoljan odnosom s Crkvom

Također je istaknuo da su njegovi odnosi s Katoličkom crkvom u Hrvatskoj od početka mandata dobri.

"U odnosima mene kao predsjednika i Katoličke crkve od početka mandata nema nikakvih dvojbi. Imao sam izvrsnu suradnju Crkve u pogledu mojih aktivnosti, osobito onih koje sam imao u BiH, ali i u Hrvatskoj. Ugovori s Vatikanom se izvršavaju, otvorenih pitanja nema i teško da mogu zamisliti bolje odnose od postojećih", zaključio je Josipović.

Hrvatski predsjednik će za svog jednodnevnog boravka u Rimu još posjetiti Suvereni malteški vojni red i tijekom večeri obići Papinski hrvatski zavod svetog Jeronima.

09.10.2010. 16:42:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh