« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci

Josipović nezadovoljan brojem presuda za "pranje novca"

Predsjednik RH smatra da u borbi protiv korupcije građani mogu pomoći na sljedeći način: „Tko ne ispunjava vaša očekivanja, smjenite ga na idućim izborima"

Ivo Josipović
Ivo Josipović (Jadran Babić/CROPIX)
Više o

Split

,

korupcija

,

Ivo Josipović

Predsjednik Republike Ivo Josipović na večerašnjem predavanju o borbi protiv korupcije, održanom na splitskom Sveučilištu, izrazio je nezadovoljstvo malim brojem sudskih presuda za kazneno djelo „pranja novca".

„U našoj pravosudnoj povijesti do sada su donesene samo dvije ili tri presude za kazneno djelo 'pranja novca'„ rekao je Josipović. Naglasio je kako je spriječavanje „pranja novca" od iznimne važnosti za Hrvatsku jer postoje slučajevi u kojim su se pojedinci domogli „ekstremno visokih iznosa novca" na nezakonit način. „Hrvatska je visokokourumpirana zemlja u kojoj je korupcija duboko ušla u sve pore društva i postala način života, ali je u posljednje vrijeme primjetno da u cijelom društvu sazrijeva svijest o neminovnosti borbe protiv nje", ocijenio je Josipović. Istaknuo je kako je borba protiv korupcije „možda ključ ulaska Hrvatske u EU", te da na tomu ustrajavaju i predstavnici EU-a.

„Često predstavnicima iz inozemstva kažem da Hrvatska ima problem s korupcijom ali da je on povezan možda i sa zemljom iz koje dolazi sugovornik", rekao je Ivo Josipović.

Predsjednik Republike je također naglasio kako je nužno u borbi protiv korupcije „pod poseban fokus staviti političare", jer oni pridonose korupciji koja je, kako je rekao, "povezana s vlašću i moći". „Proces privatizacije unesrećio je naše gospodarstvo i unazadio Hrvatsku nekoliko desetljeća, ne samo ekonomski, već i moralno", kazao je Josipović, dodavši da je u pretvorbi i privatizaciji bez posla ostalo 400.000 ljudi.

Smatra kako korupcija nije samo nacionalni problem, jer gotovo da nema slučaja korupcije a da nema međunarodnu komponentu. Napomenuo je kako u Hrvatskoj gotovo da nema ni jednog koruptivnog slučaja a da nije povezan s nekom stranom zemljom te dodao kako na to upozorava i u svojim razgovorima s predstavnicima stranih zemalja. „Često predstavnicima iz inozemstva kažem da Hrvatska ima problem s korupcijom ali da je on povezan možda i sa zemljom iz koje dolazi sugovornik", rekao je Josipović.

„Kriminalci iz zemalja naše regije često bolje surađuju nego države, ali to se sada mijenja unaprijeđenjem suradnje između država u regiji", kazao je. Nakon predavanja na splitskom Sveučilištu nazočni su postavili pitanja predsjedniku Josipoviću, iznoseći primjere iz Splita koji, po njihovu mišljenju, ilustriraju korupciju. Odgovarajući na ta pitanja Josipović je naglasio da u borbi protiv korupcije građani mogu pomoći na izborima. „Tko ne ispunjava vaša očekivanja smjenite ga na idućim izborima", rekao je. (hina/metro-portal)

13.11.2010. 21:23:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh