« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
PLJAČKA HRVATSKE

Josipović: Bajić bi završio u loncu da je ranije zakukurikao

Predsjednik Ivo Josipović kaže da je u Hrvatskoj očito vladala jedna vrsta omerte, pa su se mogle događati mnoge nezakonite radnje

Ivo Josipović
Ivo Josipović (Davor Žunić/Cropix)
Više o

Ivo Josipović

,

Mladen Bajić

Predsjednik Ivo Josipović izjavio je kako je u raščišćavanju afera u Hrvatskoj u prošlosti nedostajalo političke volje i političke klime, a u tom je kontekstu rekao kako bi glavni državni odvjetnik Mladen Bajić da je "ranije kukuriknuo, zasigurno završio u loncu".

Gostujući u emisiji Media servisa, Josipović je, odgovarajući na pitanje kako je bilo moguće da političari i dužnosnici pljačkaju Hrvatsku i da se iz raznih državnih tvrtki izvlačilo milijune kuna, a što na vidjelo izlazi svaki dan temeljem pokrenutih istraga, kazao kako je očito da je vladala jedna vrsta omerte (šutnje).

"Očito je da je vladala jedna vrsta omerte i mnoge nezakonite radnje koje se sada naslućuju bile su moguće upravo zbog nedostatka jedne političke kulture odgovornosti", rekao je Josipović, dodavši kako treba pričekati rezultate istrage. Istaknuo je kako je dobro da svi detalji izlaze na vidjelo jer kad se sve raščisti, malo tko će se usuditi više činiti takve stvari. "Mislim da ćemo sada svladati tu lekciju (kulture odgovornosti) koja nas je skupo stajala", rekao je.

Na pitanje kako to da Bajić nije ranije proveo istrage o korupciji, odgovorio je: "Zasigurno je falila politička volja i politička klima i da je, s obzirom na sve ovo o čemu govorimo, kukuriknuo ranije, sigurno bi završio u loncu", rekao je Josipović. Dodao je kako smatra da bi odlazak Bajića u ovom trenutku značio odustanak od borbe protiv korupcije i slanje pogrešne poruke da oni koji se bore protiv korupcije stradaju.

Upitan o vjerojatnom sutrašnjem pojavljivanju bivšeg premijera Sanadera pred saborskim povjerenstvom za Inu i tome da ga se u medijima označava kao glavnog osumnjičenika za sve zlo koje se u Hrvatskoj dogodilo, Josipović je kazao kako svatko mora odgovarati za ono što je učinio, ali i da se ne smije unaprijed bilo koga proglašavati krivcem.

"Nije mi simpatično otvaranje hajke ni na koga dok postupak nije otvoren i dok se nije odlučilo o njegovoj krivnji. Objektivno izvješćivanje svakako, ali unaprijed proglašavati bilo koga krivcem nije oznaka demokratskih država", naglasio je Josipović.

Na pitanje znače li gospodarske afere koje izlaze na vidjelo krizu Vlade, Josipović je odgovorio kako to za njega prvenstveno znači krizu morala. "Ovo je trenutak kad će se Hrvatska svrstati ili na stranu svjetla ili tame", rekao je i dodao kako bi tama značila zataškavanje afera, a svjetlo potpuno utvrđivanje odgovornosti i dosljednu primjenu zakona. U tom je kontekstu najboljim i najgorim što se Hrvatskoj dogodilo u prošlom mjesecu ocijenio otvaranje klupka afera.

"To je s jedne strane najgore jer smo prepoznali i vidjeli što se sve u ovoj nesretnoj državi radi i dokle je otišla ta korupcija, potencijalno i do samog vrha vlasti. S druge strane je to dobra vijest jer je pokazala da je Hrvatska očito spremna da raščisti s tim", rekao je.

Govoreći o gospodarskoj situaciji ponovio je kako ga ne iznenađuju ocjene Svjetske banke da Hrvatska nije izašla iz krize. "Brojke vrlo jasno pokazuju da još ni približno nismo izašli iz krize", rekao je i ponovio da podržava reforme, ali i potiče Vladu da ih ubrza i da razmisli jesu li potrebne i neke nove mjere kojima bi se, primjerice, potaknuo dolazak stranog kapitala. (hina/metro-portal)

11.10.2010. 20:49:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh