« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
STRAH IZ MAĐARSKE

Dunav u Hrvatskoj nije zagađen

Uzorci se uzimaju dva puta dnevno i analize pokazuju da kvaliteta vode ne odstupa od kvalitete posljednjih devet godina

Dunav u Hrvatskoj nije zagađen
Dunav u Hrvatskoj nije zagađen (Dorian Horvat/Cropix)
Više o

ekološka katastrofa

,

Vladimir Šišljagić

,

Dunav

,

čitanje lica

,

nepoznati grad

,

Joey Cape

,

Tony Sly

Sve analize nakon ekološke katastrofe u Mađarskoj pokazuju da kvaliteta vode čiji se uzorci uzimaju dva puta dnevno na ulasku Dunava u Hrvatsku, kod Batine i u Kopačkom ritu, ne odstupa od uobičajene kvalitete, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj nakon sjednice Stožera za zaštitu i spašavanje Osječko-baranjske županije, predsjednik tog stožera, župan Vladimir Šišljagić.

Istaknuo je da se danas održala prva sjednica stožera nakon što se aluminij izlio iz spremnika u Mađarskoj, no sve službe, dodao je, svakodnevno rade svoj posao u koji su ponajprije uključene Hrvatske vode i Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

Istaknuo je da Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije ima najsuvremeniju opremu za ispitivanje uzoraka vode te kako i u slučaju novog izlijevanja alumija i drugih teških metala, zbog mogućeg puknuća spremnika s pola milijuna tona opasnih tvari, treba četiri dana da voda dođe do Dunava, a do tada se mogu poduzeti sve potrebne mjere zaštite. To se, rekao je, ponajprije odnosi na pregradnju kanala gdje Dunav ulazi u Kopački rit, zbog čega će sutra djelatnici Hrvatskih voda, Zavoda za javno zdravstvo i ostale stručne službe uključene u Stožer za zaštitu i spašavanje obići Dunav kod Batine i Kopački rit, najavio je Šišljagić.

Direktor Hrvatskih voda u Osijeku Zoran Đuroković istaknuo je kako analize pokazuju da kvaliteta vode iz Dunava ne odstupa od kvalitete posljednjih devet godina. Dodao je da se, unatoč tome, "rade projekcije mogućih scenarija u slučaju da dođe do novog puknuća spremnika s opasnim tvarima u susjednog Mađarskoj". Kako je rekao, katastrofe se, nažalost, događaju, a važno je dobro se organizirati na sprječavanju ili ublažavanju njihovih posljedica. (hina/metro-portal)

11.10.2010. 21:48:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh