« Život
objavljeno prije 10 mjeseci i 5 dana
EH, DA...

Još jedna vrsta depresije... nova je?

Depresija se širi svijetom, pa tako svako malo čujemo o nekoj novoj podvrsti što bi nas stvarno trebalo prilično zabinuti

Ehhh...
Ehhh... (Arhiva)
Više o

depresija

,

kognitivna podvrsta depresije

Svijet postaje sve gore i ružnije mjesto, tek toliko da znate - upravo su otkrili su novu podvrstu depresije koja bi mogla biti prisutna kod preko 25 posto pacijenata s kliničkom depresijom.

Kako donosi Science Alert, ono što ovu vrstu depresije čini jedinstvenom je činjenica da ju karakteriziraju kognitivni poremećaji, odnosno problemi u koncentraciji, pamćenju i samokontroli. Isto tako, ove simptome često ne ublažavaju antidepresivi kao što je to slučaj kod klasične depresije.

Novootkrivenu vrstu depresije znanstvenici su nazvali kognitivnom podvrstom. U kliničkom testiranju sudjelovalo je preko 700 odraslih, a istraživači su otkrili da 27 posto oboljelih od kliničke depresije pokazuje mnogo lošije rezultate kada je riječ o obavljanju kognitivnih zadataka.

Oboljeli su također lošije reagirali na klasične terapije lijekovima. Autori studije tvrde da rezultati ukazuju na to kako preko 5.7 milijuna pacijenata trenutno pati od upravo ove vrste depresije.

''Ova studija iznimno je važna jer psihijatri sada imaju nove alate koji im mogu pomoći u određivanju terapije kod ljudi s depresijom'', kaže dr. Laura Hack, jedna od glavnih autora spomenute studije.

Kako objašnjava, većinom se dosad radilo o opservacijama i prijavljivanju vlastitih iskustava, dok je skeniranje mozga, nešto čime su se koristili pri ovoj studiji, tijekom obavljanja kognitivnih zadaća novi alat koji već sada pokazuje odlične rezultate.

I, jeste li i vi depresivni?

27.06.2023. 14:30:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    27.06.2023. 15:17
    srecom. nisam:)
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh