« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 2 mjeseca
FRANJO I

Jorge Mario Bergoglio je novi papa - papa Franjo!

77-godišnji argentinski kardinal Jorge Mario Bergoglio je izabran za novog papu

Papa Franjo I
Papa Franjo I (Arhiva)
Više o

novi papa

,

Jorge Mario Bergoglio

,

papa Franjo I

,

papa Francisco

Jorge Mario Bergoglio, argentinski kardinal, izabran je za novog papu i uzeo je ime Francisco tj. Franjo I.

Nakon što je gotovo sat vremena trajala ceremonija postrojavanja svečane straže, na balkon Sikstinske kapele izašao je kardinal Jean-Louisu Tauran i izrekao rečenice koje su svi iščekivali: Annuntio vobis gaudium magnum. Habemus papam.

Nakon toga je okupljenom mnoštvu objavio da je novi papa kardinal Jorge Mario Bergoglio, koji je uzeo papinsko ime Francisco, po sv. Franji Asiškom.

Novi papa rođen je 17. prosinca 1936. godine u Buenos Airesu kao jedno od petero djece talijanskog imigranta, radnika na željeznici. Nakon studija u Villa Devoto, pridružio se isusovcima 11. ožujka 1958. Zaređen je za svećenika 13. prosinca 1969. godine od nadbiskupa Ramona Jose Castellana. Uskoro je postao profesor na Teološkom fakultetu u San Miguelu.

Provincijal Argentine bio je od 1973.do 1979. godine, a naslijedio je kardinala Quarracina 28. veljače 1998. godine. Ivan Pavao II proglasio ga je kardinalom 2001. godine.

Od proglašenja kardinalom postavljan je na nekoliko važnih pozicija u vatikanskoj Kuriji, od Kongregacije za vjeru nadalje. 

Poznat je po velikoj osobnoj poniznosti, konzervativizmu i posvećenosti socijalnoj pravdi. Živi izuzetno skromno, u malom apartmanu umjesto u nekoj od raspoloživih palača. Odrekao se vozača i koristi javni prijevoz, a tvrdi se i da sam kuha svoju hranu.

Franjo I prvi je papa s američkog kontinenta.

13.03.2013. 20:14:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh