« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
SUMNJIVA PRIVATIZACIJA

Jörg Haider je u Liechtensteinu skrivao milijune eura

Kontroverzni desničar Jörg Haider koji je poginuo 2008. godine navodno je skrivao 45 milijuna eura u banci u Liechtensteinu

Jorg haider
Jorg haider (Wikipedia)
Više o

Jörg Haider

,

Joerg Haider

Jörg Haider, bivši vođa austrijske krajnje desnice koji je poginuo 2008. godine skrivao je oko 45 milijuna eura na bankovnom računu u Liechtensteinu, piše časopis Profil, pozivajući se na pravosudne izvore.

Skupina austrijskih, švicarskih i njemačkih istražitelja došla je do tog podatka pregledom bankovnih računa u okviru dvaju sudskih postupaka, o uvjetima pod kojima je njemačka javna banka Bayern-LB 2007. kupila austrijsku banku HGAA i o privatizaciji austrijske agencije za promet nekretnina Buwog u 2004. Pri tome su otkrili da je desetak tvrtki registriranih u Liechtensteinu povezano s Jörgom Haiderom.

Oko pet milijuna eura još je na računima tih tvrtki, po pisanju Profila. Ostatak je nestao u rizičnim ulaganjima prije više godina, ističe tjednik koji dodaje da su istrage u Liechtensteinu i u Austriji u tijeku. Još se ništa ne zna o podrijetlu i korištenju tog novca.

>> Haiderov ljubavnik se razotkrio

Udovica Jörga Haidera rekla je za agenciju APA-u da nije znala za taj novac. "Ništa od toga nije se spominjalo u ostavinskoj raspravi", rekla je.

Zastupnik Stefan Petzner, koji je bio blizak s Haiderom, skrenuo je razgovor u drugom smjeru: "Iznosi mi se čine previsoki. Možda su schillinge (austrijska valuta do uvođenja eura, 1 euro=13,7603 schillinga) zamijenili za eure".

Ovo otkriće će još više umanjiti ugled pokojnog političara koji je bio sklon populizmu, čije su izjave o nacizmu izazivale kontroverze i koji je za života neumorno šibao korupciju austrijske političke klase. Sam je volio biti pod svjetlima reflektorima i vodio skupe izborne kamapnje, a osim plaće u javnoj službi, ostvarivao je i prihode iz velikih šumskih posjeda.

>> Jörg Haider poginuo u prometnoj nesreći

Kako pišu austrijski i njemački mediji, Haider je za kupnju HGAA koji je koncem 2009. napokon nacionaliziran kako ne bi otišao u stečaj, tražio da BayernLB uplati 2,5 milijuna eura na račun jednog koruškog profesionalnog nogometnog kluba.

Njemačka agencija dpa dodaje da je financiranje stranaka i političara u Austriji teško pratiti zbog relativno slabih zakona u tom segmentu. (hina/metro-portal)

31.07.2010. 17:55:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh