« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
ROOSEVELTOVA SOBA

Joe Biden u Bijeloj kući dočekao Jadranku Kosor

Hrvatska premijerka očekuje "odličan, konstruktivan razgovor prijatelja i partnera, SAD-a i Hrvatske"

(Getty Images)
Više o

NATO

,

Barack Obama

,

Jadranka Kosor

,

Bijela kuća

,

preuređenje

,

intralipid

Američki potpredsjednik Jo Biden u utorak je u Bijeloj kući primio hrvatsku premijerku Jadranku Kosor, koja boravi u dvodnevnom službenom posjetu Sjedinjenim Državama.

Sastanak Biden-Kosor održava se u Rooseveltovoj sobi u Zapadnom krilu Bijele kuće, a nakon njega će hrvatska premijerka dati izjavu novinarima ispred Bijele kuće. Istodobno sa sastankom Biden-Kosor, u Ovalnoj sobi Bijele kuće odvija se sastanak američkog predsjednika Baracka Obame s talijanskim predsjednikom Giorgiom Napolitanom.

Predsjednik Obama nekada ima običaj nenajavljeno svratiti do sastanaka koji sa stranim državnicima održava njegov potpredsjednik Biden. Nakon sastanka s Napolitanom, Obama bi trebao otputovati u posjet Kaliforniji.

Na pitanje o očekivanjima od razgovora s potpredsjednikom Bidenom, Kosor je kazala da očekuje "odličan, konstruktivan razgovor prijatelja i partnera, SAD-a i Hrvatske". Najavila je da će na sastanku izraziti "zahvalnost za potporu koju Hrvatska dobiva od SAD-a na putu završetka pregovora" s EU-om, kao i za potporu za relizirani ulazak u NATO. Hrvatska je premijerka dodala da će na sastanku istaknuti želju za jačanjem gospodarske suradnje s SAD-om.

Hrvatska premijerka Kosor sastala se danas i sa zamjenikom američke državne tajnice Hillary Clinton Jamesom Steinbergom, koji je premijerki Kosor prenio osobne pozdrave i izraze potpore državne tajnice Clinton, koja boravi u Kini.

Predsjednica Vlade Kosor upoznala je zamjenika državne tajnice sa svim naporima koje Hrvatska poduzima kako bi uskoro postala 28. članica Europske unije. Također je istaknula kako Hrvatska snažno zagovara euroatlantsku perspektivu svih svojih susjeda. U tom je kontekstu premijerka Kosor govorila i o Konferenciji na Brdu kod Kranja, koju su zajedno organizirale Hrvatska i Slovenija, a prilikom koje je predsjednica hrvatske Vlade premijerima iz regije uručila hrvatski prijevod europske pravne stečevine.

Premijerka Kosor izvijestila je i o skorašnjoj zajedničkoj sjednici Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, a razgovaralo se i o potpori koju Hrvatska daje Bosni i Hercegovini te je u tom kontekstu bilo riječi i o ulasku te zemlje u Akcijski plan za članstvo NATO-a (MAP).

Steinberg je izrazio snažnu potporu Hrvatskoj na putu prema Europskoj uniji te iznimno važnim ocijenio snažno liderstvo predsjednice Vlade Kosor u čitavoj regiji Jugoistočne Europe. Također je pohvalio Arbitražni sporazum između Hrvatske i Slovenije, kao uspješno rješavanje problema ovih dviju zemalja oko graničnog pitanja. (hina/metro-portal)

25.05.2010. 23:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh