« Kultura
objavljeno prije 13 godina
3. SRPNJA

Sutra je 40. godišnjica smrti Jima Morrisona

Njegova iznenadna smrt u 27. godini šokirala je obožavatelje benda The Doors - danas je njegov grob kultno mjesto u Parizu

Fotografija vijesti
Više o

Jim Morrison

,

The Doors

,

godišnjica smrti

Samoprozvani kralj guštera, slavni američki pjesnik i rock-pjevač, frontman skupine The Doors, Jim Morrison pronađen je mrtav u kupaonici svoga stana u Parizu prije 40 godina. 

Nikad nije obavljena obdukcija tijela, pa je ta činjenica već godinama plodno tlo raznim teorijama zavjera, te je uz Briana Jonesa, Johna Lennona, Jimmyja Hendrixa i Janice Joplin koji su umrli ili ubijeni još jedan od onih za čiju se smrt okrivljuju tajne službe zapadnih zemalja. 

Morrison se u Pariz doselio nakon 1971. i tu živio s partnericom Pamelom Coulson. Upravo ona ga je pronašla mrtvog, a kao razlog službeno je bio naveden srčani udar. Dva dana nakon sahrane kojoj je nazočilo samo pet ljudi, objavljeno je da je preminuo. 

Groblje Pere Lachaise najposjećenije je posljednje počivalište na svijetu, a svakodnevno Morrisonov grob tu posjete velike skupine obožavatelja slavnog frontmana Doorsa. 

Dvojica Morrisonovih kolega iz benda, klavijaturist Ray Manzarek i gitarist Robby Krieger, obilježit će godišnjicu Morrisonove smrti koncertom u klubu Bataclan, koji je već rasprodan, a tribute bend iz Velike Britanije, The Doors Alive, nastupit će u pariškom teatru La Cigale pod imenom Riders on the Storm. Naime, bubnjar John Densmore nije se slagao s tim da oni nastupaju pod imenom The Doors, pa sada Manzarek, Krieger i Scallions sviraju pod imenom Riders on the Storm. Osim što se protivio obnavljanju Doorsa, John Densmore je žestoki protivnik komercijalizacije rocka u smislu prodavanja skladbi za reklamne spotove velikih korporacija.

Biografija Jima Morrisona

Rođen je 8. prosinca 1943. godine kao sin admirala ratne mornarice George Stephena Morrisona i Clare Clark Morrison. Kao dijete, 1947. svjedoči prometnoj nesreći u pustinji u Novom Meksiku. Smatrao je da su duše mrtvih indijanaca "uskočile u njegovu", te da su s njim ostale kroz život. To ga uvjerenje neće napustiti do smrti, čak u pjesmi "Peace Frog" s albuma "Morrison hotel" opisuje to iskustvo.

Završio je školu George Washington u Alexandriji (Virginia) u lipnju 1961. godine. Prema riječima njegova profesora književnosti, Jim je čitao mnogo više od svih kolega u razredu, a njegov ukus bio je do krajnjih granica ekscentričan i izvan konvencija, pa često ni sam spomenuti profesor nije znao za djela o kojima Jim govori.

U siječnju 1964. odlazi u južnu Kaliforniju. Tamo započinje studirati kinematografiju na UCLA-u, koju je završio do kraja i upoznaje klavijaturista Raya Manzareka. Manzarek je tada svirao u blues grupi "Rick and the Ravens". Budući da je Manzarek bio oduševljen Morrisonovm pjesmom "Moonlight Drive" njih dvojica formiraju Doorse. Pridružuje im se na bubnjevima John Densmore, a mjesto gitarista dobiva Robbie Krieger. Nakon što je 1965. godine završio studij Morrison je započeo voditi boemski život u Venice Beachu kraj Los Angelesa.  

Morrison nije znao svirati niti jedan instrument, ali je pridonosio komponiranju tako što bi već u "glavi" imao melodiju za svoj tekst. Osim što je bio pjevač The Doorsa, bio je autor nekoliko knjiga poezije, dokumentaraca, kratkog filma i ranog muzičkog video spota za pjesmu "The Unknown Soldier". Što se tiče ljubavnog života, Jim Morrison bio je apsolutni seks-simbol zbog svoje tzv. neodoljive karizme, ali u njegovom srcu jedino značajnije mjesto imala je Pamela Susan, njegova dugogodišnja ljubav, kojoj je čak i posvetio svoju knjigu poezije "Divljina". Njihova veza nije bila pošteđena turbulencija, pa je često bila na rubu između ludila i izopačenosti.

02.07.2011. 10:50:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh